Resipi Kuih Bingka Ubi Terengganu, Sedap Makan Di Musim Hujan

Share

Sedapnya Kuih Bingka Ubi @ Kuih Beke Ubi Terengganu ni. Bila cuaca asyik mendung dan hujan, sedap kalau dapat makan hidangan tradisional kan. Memang asyik lagi andai makan bersama keluarga.cResipi yang dikongsi Muliadi Ramli ini, senang sahaja dan boleh dibuat bersama anak-anak. Jom kita cuba!

CARA BUAT KUIH BINGKA @ BEKE UBI TERENGGANU

BAHAN BAHAGIAN BAWAH:

900gm ubi kayu
2 keping nissey @ gula melaka – beli online di sini
10 sudu besar gula merah (untuk warna yang lebih menarik) – beli online di sini


3 helai daun pandan
4 cawan air

BAHAN BAHAGIAN ATAS PUTIH:

2 ½ kotak kecil santan – beli online di sini
3 cawan air
1 ½ sudu kecil garam
1 sudu besar gula
12 sudu besar tepung beras – beli online di sini

CARA MEMBUAT:

1. Ubi kayu dibuang kulit dan basuh bersih. Kemudian, sagat dan perah. Ada beza rasa atau tekstur ubi bila kita sagat berbanding kisar. Kita buang air yang ada pada ubi untuk elakkan rasa pahit, ketepikan.

2. Masukkan nissey, gula merah, air dan daun pandan dalam periuk.
3. Masak hingga cair kemudian ketepikan. Bila air nissey dah sejuk, satukan dengan ubi kayu.

4. Kacau rata. Lepas tu masuk dalam loyang. Kukus selama 25 hingga 30 minit. Ketepikan.

5. Untuk bahagian atas putih; satukan semua bahan dalam periuk, kacau rata supaya tidak berketul.


6. Selepas itu, baru hidupkan api yang kecil. Masak hingga ia menjadi agak pekat, matikan api.

7. Ambil ubi kita yang dalam bekas yang dah masak tadi, letakkan bahagian putihnya.
8. Kemudian kukus lagi 5 hingga 10 minit sahaja, dah siap.

9. Saya suka bahagian atas yang berlemak dan bahagian bawah yang tidak terlalu manis serta kepala santan jenis yang lembik-lembik sikit, rasa lemak-lemak masin sikit.

Kredit resipi: Muliadi Ramli

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

Published by
Nur