Resipi Kuih Boko Ubi Kayu Gula Merah Legend Guna Sukatan Cawan

Share

Suka makan Kuih Tepung Boko Ubi Kayu Gula Merah? Seperti yang kita tahu, nak buat kuih ini memerlukan kita memarut ubi kayu hingga halus. Lenguh tangan. Namun sangat berbaloi segala kepenatan tu bila makan kuih yang sedap. Nak cuba? Opah Mas Cotek ada kongsikan resipi serta cara-caranya. Sangat sesuai dijadikan hidangan keluarga. Malah jika diletak dalam bekas-bekas kecil seperti di bawah ini, ia boleh dijadikan sebagai buah tangan untuk sebarang majlis keraian malah boleh juga dijadikan produk jualan. BOleh juga menggunakan loyang. Ikut kesesuaian. Berbaloi kan? Jom tengok resipi.

 

CARA MUDAH BUAT KUIH BOKO UBI KAYU GULA MERAH LEGEND

BAHAN BOKO UBI (LAPISAN BAWAH):

  • 3 cawan ubi
  • Pati ubi yang mendap
  • 3 cawan air
  • 1 cawan gula merahbeli online disini
  • 1/2 cawan gula pasir atau ikut manis yang disukai beli online disini
  • 2-3 helai daun pandan

 

CARA MEMASAK:

1.Parut ubi kayu, perah kemudian baru disukat sebanyak 3 cawan. Ambil sekali pati yang mendap dari perahan tadi. Airnya dibuang.

2.Satukan gula merah, gula pasir, air dan pandan. Masak sehingga larut,

3.Kemudian tapi. Sejukkan larutan gula terlebih dahulu.

4.Setelah sejuk, tuang ke atas parutan ubi.  Masukkan juga pati ubi kemudian gaul semua bahan hingga rata.

5.Masukkan adunan ke dalam bekas-bekas kecil, kemudian kukus selama 25 minit atau sehingga masak.

6. Sejukkan terlebih dahulu.

BAHAN LAPISAN ATAS:

 

CARA MEMASAK:

1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan sebatikan.

2.Masak guna api sederhana hingga adunan pekat dan meletup-letup.

3.Adunan haruslah sentiasa dikacau untuk mengelakkannya berketul.

4.Tuang adunan ke atas boko ubi tadi. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.

 

Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek

 

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

 

 

 

 

Published by
Nur