Resipi Kuih Cara Serunding Kentang

Share

Resipi kuih cara serunding kentang. Selalu kita jumpa kuih cara manis atau cara berlauk kan? Kali ini resipi kuih cara ini agak berbeza, menggunakan inti serunding kentang.

Menarik kan? Yang penting, mesti sedap. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Rozmaliza Omar ini ye.

Resipi Kuih Cara Serunding Kentang

Bahan-Bahan:

2 1/2 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini

1 1/2 cawan air

2 cawan santan KARA (santan + air = 2 cawan)

1/2 sudu kecil serbuk kunyit – boleh beli online di sini

2 biji telur

Sedikit garam – boleh beli online di sini

Pewarna kuning

Bahan-Bahan Inti Kentang:

4- 5 biji kentang (potong dadu)

3 ulas bawang putih – boleh beli online di sini

4 biji bawang merah (ditumbuk lumat) – boleh beli online di sini

1 kiub ayam – boleh beli online di sini

3 sudu besar serbuk kari daging – boleh beli online di sini

Sedikit garam

Gula – boleh beli online di sini

Sedikit air

Minyak untuk menumis – boleh beli online di sini

Bahan Taburan:

1 mangkuk serunding daging

Daun sup (hiris halus)

Cili merah besar (hiris nipis) – boleh beli online di sini

Cara-Cara Memasak Inti kentang:

Untuk memasak inti kentang, tumis bawang hingga kekuningan. Masukkan rempah kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.

Masukkan kentang dan air. Masak hingga kentang betul-betul empuk dan inti sedikit kering.

Kemudian masukkan kiub ayam, garam dan gula. Siap. Sejukkan sebentar. Ketepikan.

Untuk membuat cara-cara buat kuih cara, satukan semua bahan tepung. Whisk hingga halus dan tapis.

Panaskan acuan dan sapukan minyak.

Tuang adunan dalam acuan. Letakkan inti kentang diikuti bahan-bahan taburan seperti serunding daging, daun sup dan hirisan cili.

Tutup acuan dengan tudung periuk. Biarkan hingga masak. Bolehlah angkat dan siap untuk dihidangkan

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Published by
Nurul Azwa