Resipi Kuih Keria Ubi Keledek Yang Sedap & Lembut.

Share

Anda suka makan Kuih Keria? Apa kata cuba resipi yang menggunakan campuran ubi keledek perkongsian saudari Masni Bahari ni. Memang sedap dan lembut je bila dimakan. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

 

CARA MASAK KUIH KERIA UBI KELEDEK

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan ubi keledek oren – rebus lembut & lenyek
  • 1 sudu makan tepung beras
  • 4 sudu makan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • Gula – untuk salut kuih nanti

CARA MEMASAK:

1. Ubi yang telah direbus perlu dilenyek. Letak sedikit garam dan biarkan sejuk.


2. Bila ubi dah sejuk, masukkan kesemua tepung dan uli. Jika tepung masih melekat di tangan, biarkan sahaja. Biar adunan selama 1/2 jam.
3. Bahagikan doh dan bentukkan adunan menjadi bentuk kuih keria. Harus diingat, masa bentukkan adunanm harus sapu minyak masak pada tangan. Ia bertujuan nak elak adunan melekat.

4. Panaskan minyak masak guna api sederhana dan goreng kuih keria tadi. Angkat dan ketepikan.
5. Untuk menyediakan salutan gula, masukkan 5 sudu makan gula dan sedikit air ke dalam kuali. Masak dan kacau sampai pekat dan bertali.
6. Masukkan kuih yang digoreng tadi dan kacau sampai gula menjadi keras.
7. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

 

Kredit resipi & foto: Masni Bahari

Published by
Nur