Makan

Resipi Kuih Ketayap Mudah, Pertama Kali Cuba Pun Pasti Jadi

Share

Suka makan Kuih Ketayap? Jom cuba resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni. Resipi ini sangat mudah dan sedap. Sesuai dicuba oleh anda yang nak makan kuih tradisi versi air tangan orang tu dulu-dulu. Inti yang lemak manis, sedang elok rasanya. Bila digulung dalam dadar, memang enak. Jadi jomlah kita cuba! Anda pasti sukakan rasanya.

CARA MEMBUAT KUIH KETAYAP

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 cawan santan
1 1/2 cawan air pandan
2 biji telur C
1 sudu makan minyak masak
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan, sebatikan. Boleh juga dikisar guna blender.
2. Panaskan kuali (non stick jika ada) guna api perlahan. Jika tiada, guna kuali biasa tapi sapu kuali dengan sedikit minyak.
3. Masukkan 1 senduk adunan ke dalam kuali dan dadarkan/lenggangkan.
4. Biarkan dadar masak. Tak perlu diterbalikan.
5. Angkat, ketepikan dan ulang Langkah sama sehingga habis adunan.
6. Sementara menunggu kuih masak, letakkan inti diatas dadar Kuih Ketayap yang sudah siap lipat kiri kanan, gulung dan kemaskan. Siap.
BAHAN INTI (boleh buat awal):
1 biji kelapa muda – diparut
1 cawan air
4 keping gula kerek / melaka (gula merah pun boleh) – beli online disini
Gula pasir secukup rasa
2 helai pandan – disimpul
Sedikit tepung gandum
CARA MEMASAK:
1.Didihkan air, masukkan gula kerek, gula pasir dan dau pandan. Masak hingga larut
2. Masukkan kelapa parut dan kacau rata.
3. Bila inti agak-agak nak kering, (opah suka lembab sikit) taburkan tepung gandum. Sejukkan
**fungsi tepung supaya inti melekat dan tidak berderai

Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek

 

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

IKLAN