Cantiknya Kuih Lapis Rainbow ni. Rasa sayang nak makan. Kepingan kuih tu dilapis sempurna. Nampak gambar je pun dah dapat rasa keenakannya. Bagi anda yang menggemari Kuih Lapis, resipi perkongsian saudari Azura Felula ni boleh dicuba.
Ayam Masak Merah memang cukup sinonim dengan kenduri kahwin. Ada berbagai versi Ayam Masak Merah namun Ayam Masak Merah Ala Kampung tetap menjadi pujaan hati. Marilah kita cuba resipi Ayam Masak Merah Ala Kampung seperti yang dikongsikan oleh Liza Idris Menu ayam ‘special’ ini bukan sesuai dijadikan santapan untuk hari istimewa sahaja tetapi hari biasa pun boleh juga termasuk untuk majlis rumah terbuka.
RESIPI AYAM MASAK MERAH ALA KAMPUNG
BAHAN UTAMA:
1/2 ekor ayam digoreng bersama garam kunyit
BAHAN DIKISAR:
1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 10 tangkai cili kering
BAHAN SOS:
3 sudu besar sos cili – BELI ONLINE 2 sudu besar sos tomato – BELI ONLINE 2 sudu besar sos tiram – BELI ONLINE 1 sudu besar kicap – BELI ONLINE 1 biji bawang besar (dipotong bulat) Herba 4 sekawan
CARA MEMBUAT:
1. Tumiskan semua bahan-bahan kisar.
2. Masukkan herba empat sekawan.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Kacau seketika.
4. Masukkan sedikit air jika terlalu pekat.
5. Masukkan ayam yang telah siap digoreng tadi.
5. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong bulat-bulat. Masak seketika dan angkat. Hidangkan.
Bila dah bosan menghadap nasi dengan lauk pauk, ubah menu yang lain pula. Makan malam dengan makaroni bakar ni memang mengenyangkan. Kita buat ikut resipi Chef Ritz. Kebetulan bahan-bahan pun ada di dapur. Kalau dah pandai nanti boleh buat niaga online. Jom kita buat.
Makaroni Bakar Bahan-Bahan sos daging 300g daging kisar 150g sos tomato-BELI ONLINE DI SINI 150g tomato puree 100g air rebusan makaroni 1 kiub pati daging 1 biji bawang Holland (potong dadu) 1/4 biji capsicum hijau (potong dadu) 1 sudu teh lada hitam 1/2 sudu teh gula 1 sudu teh butter-BELI ONLINE DI SINI Makaroni 250g Makaroni – Rebus sehingga al dente
Topping Chicken sausage, beef pepperoni dan mozarella cheese secukupnya
Cara membuat:
1.Panaskan kuali dan tumis bawang Holland dan lada hitam sehingga bawang sedikit layu. 2.Masukkan daging kisar, pati daging, capsicum hijau dan masak sehingga sedikit garing. 3.Tuangkan campuran sos, tomato puree dan air rebusan makaroni di dalam kuali dan masak sehingga sebati dengan daging. 4.Perasakan dengan gula.
5.Padamkan api dan masukkan butter ke dalam sos. Gaul sehingga sebati. 6. Tuangkan makaroni yang sudah direbus dan gaul sebati. 7.Pindahkan makaroni ke dalam dulang pembakar dan seterusnya tuangkan royal creme. 8.Susun dengan topping kegemaran masing-masing. 9.Bakar pada suhu 220 darjah selsius selama 15 minit atau sehingga cheese bertukar warna keperang-perangan. 10.Sedia untuk dihidang. Kredit : Ritz the BAKER
Puding tiramisu cukup sedap dijadikan pencuci mulut dan manisan yang enak.Cuba check ada tak susu pekat, susu cair, tepung kastad dan biskut Marie dah boleh buat puding tiramisu ini.
Menurut empunya resipi gunakan dalam bekas besar lebih senang, kalau nak buat dalam cawan dadih lambat juga nak siap satu satu. Sedap dimakan sejuk-sejuk bila keluar peti sejuk. Tapi kalau untuk jualan boleh guna cawan tu.
🍮PUDING TIRAMISU
BAHAN-BAHAN : 1 tin susu pekat 1 tin susu cair 5 tin air(guna bekas tin susu tadi untuk sukat air) 11 sudu makan tepung kastad(penuh membukit) Biskut marie(nak sedap cari yang perisa kopi) Milo secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Masukkan susu sejat,susu pekat,air dan tepung kastad ke dalam periuk,kacau bagi sebati semua dulu kemudian baru buka api sederhana.. 2. Kacau sampai pekat dan berkilat,tutup api.. 3. Masukkan kedalam bekas/cup ataw apa2 yang sesuai secara berlapis.. 4. Kastad,biskut,tabur milo kemudian kastad dan ulang lagi kastad,biskut,milo sampai last biar tinggal kastad jaa.. 5. Lepas tu blend kasar sedikit biskut dengan milo untuk tabur bahagian atas(tapi yang ni saya blend biskut asing, tak campur milo)saya tabur dulu milo,lepastu baru tabur biskut yang dikisar. 6. Siap..Masuk freezer,tunggu sejuk dah boleh makan..Sejuk ja lalu tekak😋😋
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.