CARA MEMBUAT KUIH LOMPANG PANDAN YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
1 ¼ cawan tepung beras – beli online disini
¼ cawan tepung ubi – beli online disini
½ cawan gula – beli online disini
1 ¼ cawan air pandan (dari 4 helai pandan)
Sedikit air kapur makan – beli online disini
Sedikit pewarna hijau – beli online disini
BAHAN LAIN:
Acuan lompang – beli online disini
Kelapa parut (gaul dengan sedikit garam)
CARA MEMASAK:
1.Satukan kesemua bahan dan sebatikan hingga gula larut.
2. Ambil acuan lompang dan oles dengan sedikit minyak.
3. Tuang adunan hingga paras ¾ acuan lompang tadi.
4. Panaskan periuk kukusan dan kukus kuih selama 15 minit.
5. Bila sudah masak, angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dihidangkan bersama kelapa parut.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official