Bila kita teringin kuih lama, kenalah usaha sikit nak membuatnya. Contohnya seperti kuih lompat tikam ni. Memang dah lama tak makan. Nak tunggu puasa baru boleh merasa. Jadi mula-mula dapatkan bahan-bahan nak membuatnya seperti tepung beras dan sebagainya. Yang nak buat, boleh ikut resipi ini.

Untuk adunan hijau
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI
6 helai daun pandan dikisar, tapis air daun pandan jadikan 4 cawan air
1 sudu besar air kapur makan

Cara memasak:
1.Panaskan periuk, masukkan 2 cawan air biarkan mendidih.
2.Baki 2 cawan lagi air daun pandan masukkan tepung beras dan kapur makan kacau hingga sebati. Dah mendidih air dalam inner pot tuang bancuhan tepung tadi.Kacau jangan berhenti nampak dah berkilat bermakna adunan dah masak.Angkat sejukkan ke dalam bekas.

Pulut
1 cawan beras pulut direndam dalam 1 jam dengan pewarna merah.Pulut saya guna periuk nasi elektrik sebab sikit.Masak seperti nasi biasa.

Ads

Kuah santan
1 biji kelapa ambil santan pekat
3 sudu besar tepung beras
sedikit garam
satukan semua bahan masak sampai mendidih dan pekat

Air gula
Gula Melaka@ nise
Sedikit gula pasir- BELI ONLINE DI SINI
Daun pandan dan sedikit air
semua bahan masak sampai gula hancur dan agak pekat sikit.

Kredit: Noriza Awang Hamat

Resipi Boko Pandan Ubi Kayu Sedap Buat Tak Guna Banyak Bahan

Popia Sira Rangup, Padat Dengan Isi Buat Tak Henti Makan

Kesedapan Kuih Koleh Kacang Tiada Tandingan. Ikut Resipi Betul Pasti Menjadi

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Ads

 

Ads

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI