Kuih yang menjadi kegemaran ramai dikala berbuka puasa. Memang terbaik!  Ketika menghasilkan kuih ini, acuan lompang perlu disapu minyak masak bagi memudahkan kuih dikeluarkan dari acuan apabila masak.

 

Bahan A:

Ads
  • 1 biji telur
  • 125gm gula kastor
  • 250ml santan (125ml santan kotak + 125ml air)
  • 145gm tepung gandum

 

Bahan B:

  • 125ml santan
  • 125ml air pandan (5 helai daun pandan + 125ml air. Kisar dan tapis airnya)
  • 55gm gula halus
  • 30gm tepung jagung
  • 1/4 sudu teh garam
  • Sedikit pewarna hijau epal
  • Sedikit pandan emulco ( jika suka)

 

Ads

Bahan C:

Ads
  • 250ml santan (125ml santan + 125ml air)
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1/2 sudu teh garam

 

CARA MEMASAK:

  1.  Untuk bahan A, satukan gula, tepung dan santan. Kacau rata.
  2.  Masukkan telur yang dipukul dan kacau sehingga sebati dan tidak berketul. Ketepikan.
  3.  Bagi bahan B, satukan air pandan dan santan. Campurkan gula, tepung jagung, garam dan pandan emulco. Pukul hingga rata dan sebati.
  4.  Masak adunan hingga berkilat dan sedikit pekat dengan api sederhana.
  5.  Tuangkan adunan A ke dalam adunan B sedikit demi sedikit dan kacau rata hingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.
  6.  Satukan kesemua bahan C dan kacau sebati. Masak sehingga pekat. Tutup api dan sejukkan sedikit sebelum dimasukkan ke dalam piping bag.
  7.  Panaskan pengukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang.
  8.  Tuangkan 3/4 penuh acuan lompang dengan adunan hijau.
  9.  Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau sehingga adunan naik dan memenuhi acuan lompang.
  10.  Susun di dalam pengukus dan kukus selama 7-10 minit.
  11.  Angkat dan biarkan ia sejuk sebelum dikeluarkan daripada acuan lompang. Sedia dinikmati.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI