Kalau dulu kuih ini selalu kita beli di pasar malam, cuma sekarang sudah jarang sangat dijual. Dikenali sebagai kuih atau apam pukis, ia juga dipanggil sebagai kuih pancong. Jika terasa rindu untuk menikmatinya boleh cuba buat sendiri cuma sediakan dulu acuannya.

Resipi kuih pukis
Resipi Kuih Pukis, Kuih Pasar Malam Yang Lama Tak Jumpa
Bahan-bahan

1½ cawan santan kotak
1½ cawan air
1½ cawan gula
3 biji telur
4 cawan tepung gandum
½ sudu teh baking powder
1½ sudu teh yis
2 sudu mkn majerin cair
½ sudu teh garam halus

Resipi Kuih Pukis, Kuih Pasar Malam Yang Lama Tak Jumpa

Ads
Cara membuat

1. Satukan yis dengan air suam ½ cawan kacau supaya yis larut. Biarkan seketika.

2. Masukkkan santan, air, gula, garam ke dalam periuk dan biarkan hingga gula larut. Tak perlu sampai mendidih. Agak-agak panas, terus tutup api.

Resipi Kuih Pukis, Kuih Pasar Malam Yang Lama Tak Jumpa

3. Biarkan suam kemudian masukkan telur. Kacau sebati. Seterusnya campur dengan . kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder. Kacau sampai tiada ketulan tepung.

4. Kemudian masukkan yis tadi dan marjerin cair. Kacau dan tutup adunan dalam 30 minit. Jika mahu perasa pandan boleh letak pes pandan coconut dan pewarna hijau sebelum diperap.

Ads

Resipi Kuih Pukis, Kuih Pasar Malam Yang Lama Tak Jumpa

5. Selepas 30 minit, panaskan acuan sapu marjerin baru tuang adunan tadi. Tabur coklat rice atau boleh letak apa saja topping yang disukai. Tutup bakar dengan api kecil dalam 5-6 minit.

Untuk sukatan ini boleh menghasilkan dalam 50 biji kuih pukis.

Ads

Kredit resipi & foto: Lydia Na Kitchen

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI