Kuih qasidah yang lemak manis dengan taburan bawang goreng di atasnya sememangnya enak. Cumanya tak ramai yang menjual kuih tradisi ini, kalau ada pun hanya di bulan puasa.

Supaya kuih qasidah ini tak lenyap ditelan zaman elok juga jika kita belajar membuatnya. panduan yang dikongsi oleh Cahaya Indah ini. Sukatan yang digunakan hanya satu cawan tepung jadi memang sesuai untuk yang baru mencuba.

Resipi kuih qasidah yang mudah

Resipi Kuih Qasidah, Sukatan Secawan Tepung. Sesuai Untuk Yang Baru Nak Cuba

 

Ads
Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
2 cawan setengah air
1 sudu teh garam
1 sudu teh air kapur
2 biji bawang merah

Cara membuat

1. Campur semua bahan kecuali bawang dalam bekas dan kacau sampai sebati.

2. Kemudian masuk adunan dalam periuk dan masak menggunakan api perlahan. Kacau sampai 15 minit. Jika suka warna kuning bubuh sedikit pewarna kuning ketika ini.

3. Dalam pada itu sapu loyang dengan sedikit minyak masak.

4. Selepas mengacau 15 minit, adunan masak dan jadi berkilat. Bolehlah dituang pada loyang tadi.

Ads

Resipi Kuih Qasidah, Sukatan Secawan Tepung. Sesuai Untuk Yang Baru Nak Cuba

 

5. Potong bawang nipis nipis dan gaul dengan secubit garam (jangan lebih supaya tak masin). Kemudian goreng bawang dengan sedikit minyak sampai garing kekuningan. Tutup api.

Ads

6. Tabung bawang goreng tadi di atas kuih qasidah bersama sedikit minyak goreng bawang tadi. Siap! Biarkan sejuk kemudian barulah dipotong.

Sumber: Cahaya Indah

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI