Kalau nak buat kuih yang simple dan cepat lagi-lagi di bulan puasa ni, bolehlah cuba buat kuih sagu yang senang dan sedap ni. Cara membuatnya sangat mudah tak perlu dimasak baru nak kukus. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH SAGU
BAHAN-BAHAN:
- Sagu setengah cawan
- Gula 5 sudu
- Kelapa parut + garam( kukus kejap)
CARA MEMASAK:
- Bilas sagu dan rendam dengan pewarna ros(saya rendam 1jam setengah)
- pastu toskan, buh dalam satu bekas dan tambahkan gula kacau2,
- Sudukan dalam acuan dan kukus selama 25-30 min..
- Kemudian gaulkan dalam kelapa..
- Siap..sedap…langsung tak nampak putih2..merah jernih ja kuih lepas siap…
* manis yg saya guna manis2 buah ja..kalau suka manis lagi boleh tambah gula sikit lagi
* sy buat nie dapat 13 kuih yg comel..
Selamat mencuba
Kongsi resipi: Zuhara JN