Tak lama lagi bulan Ramadan bakal menjengah tiba. Antara yang menjadi pilihan ramai di bazar ramadan tentunya aneka kuih muihserta manisan pembuka selera seperti Kuih Tako Jagung. Rasanya yang tidak terlalu manis dan bertekstur lembut, menjadikan kuih ini antara kegemaran ramai terutamanya jika dimakan sejuk. Nak cuba buat Kuih Tako Jagungni secara homemade? Jom cuba resipi perkongsian saudari Manja Md Diah ni. Pasti puas hati.
CARA BUAT KUIH TAKO JAGUNG
BAHAN A (HIJAU):
Ads
2 cawan tepung jagung
10 cawan air
3 cawan gula pasir
1 tin jagung manis
Sedikit pewarna hijau
BAHAN B (PUTIH):
2 cawan tepung jagung
18 cawan santan perah ( daripada 3 biji kelapa parut)
4 sudu (sudu kfc) garam
Daun pandan – simpulkan
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan A dalam periuk. Kacau sebati dan barulah dihidupkan api. Masak hingga mendidih. Padamkan api.
2. Tuang adunan A ke dalam acuan atau bekas kuih. Pastikan tuang hingga separuh dari ketinggian bekas. Ketepikan seketika.
3. Untuk menyediakan lapisan putih, satukan bahan B dan adun sebati.
Ads
4. Buka api dan masak hingga mendidih. Pastikan adunan sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Adunan B ini memang sedikit cair berbanding adunan A.
5. Bila adunan B mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam bekas berisi adunan A tadi hingga penuh.
6. Biarkan kuih sejuk dan sedikit pejal. Sedia untuk dinikmati.
Ads
INFO: Jika guna acuan kelongsong pandan, boleh dapat dalam 120 biji. Jika guna cawan dadih yang rendah, boleh dapat dalam 80-90 biji Kuih Tako Jagung.
Sedapnya bila dapat makan lempeng untuk minum petang. Makan bersama dengan sambal tumis telur, pergh memang tak cukup satu. Kalau rasa nak cuba buat lempeng gebu, boleh ikut resipi yang dikongsikan ini.
Lempeng Lembut Gebu
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
500ml air
1 biji telur
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil baking powder
CARA MEMBUAT: 1.Masukkan telur, minyak masak, garam, gula dan sedikit air dalam blender. Blend hingga telur kembang.
2.Kemudian masukkan tepung dan baking powder berselang-seli dengan air, blend hingga tepung sebati.
3.Tuang adunan dalam jug, biarkan selama sejam supaya baking powder bertindak balas untuk dapatkan lempeng yang lembut dan gebu.
CARA MEMASAK:
1.Guna kuali saiz 18. Satu adunan boleh dapat 12 keping ikut saiz tu. Kalau nak cepat siap boleh guna kuali saiz besar.
Aoam antara kuih muih yang senang dibuat dan sedap, jadi untuk menikmat keenakan dan puas makan, jawabnya kena buat sendiri. Bahan yang digunakan mudah, murah dan senang membuatnya. Macam biasa resipinya dikongsikan di bawah ini. Apa penting kerajinan untuk membuatnya.
APAM GULA MERAH BAHAN-BAHAN: BAHAN BANCUHAN YIS: 1/2 cawan air suam 4sudu besar gula | kalau nak manis boleh tambah 1peket yis BAHAN LAIN: 2 cawan tepung gandum 1 sudu teh perisa dan pewarna pandan 1 sudu besar gula merah Kelapa parut| putih sahaja Secubit garam Air secukupnya untuk bancuhan.
CARA MEMBUAT:
Satukan semua bahan bancuhan yis dalam bekas, kacau dan biarkan naik dan berbuih (kalau tidak naik makna yis rosak).
Masukkan tepung dalam bekas, kemudian tuangkan bancuhan yis ke dalamnya.
Tuangkan air sedikit demi sedikit sambil kacau hingga mendapat bancuhan pekat seperti susu pekat manis.
Biarkan bancuhan naik 2 kali ganda.
Bahagikan kepada dua bahagian, satu perasa pandan dan satu lagi masukkan gula merah dan kacau hingga gula hancur.
Panaskan pengukus dan sapukan acuan dengan minyak masak.
Sudukan adunan gula merah dalam acuan diikuti adunan perasa pandan hingga 3/4 acuan.
Kukus selama 10 minit jika gua acuan kecil jika guna acuan besar, kukus selama 35 minit.
Setelah masak hidang dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan kukus sekejap.
Bila dah musim durian, macam-macam menu boleh dibuat. Buat serawa durian, cucur durian atau nak lagi best kita buat serimuka durian. Lemak manis memang sempurna rasa. Boleh ikut resipi ni kalau nak hasilnya berseri-seri dan terlajak sedap.
SERIMUKA DURIAN
Lapisan Bawah (Pulut)
2 cawan beras pulut – direndam di dalam air selama 4 jam dan toskan
2 cawan santan
2 sudu teh garam halus
Lapisan Atas (Durian)
1 cawan isi durian
2 cawan santan
1 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 sudu besar tepung beras
2 biji telur gred B
1/2 sudu teh garam halus
Pewarna kuning
Cara membuat:
1.Lapisan bawah (Pulut) Sapu loyang saiz 10″ dengan minyak dan alas plastik wrap. Satukan beras pulut, santan dan garam. Kacau rata. Kukus selama 30 minit di atas api sederhana.
2.Setelah pulut masak, gembur-gemburkan. Kemudian ratakan dan tekan pulut hingga padat.
3.Lapisan atas (Durian) Satukan semua bahan. Kisar hingga halus. Kemudian masak di atas api kecil hingga naik wap saja.
4.Tuang adunan durian ke atas pulut perlahan-lahan.
5.Kukus semula selama 30 minit di atas api sederhana kecil. Balut penutup pengukus dengan tuala untuk elakkan wap air menitik di atas kuih. Lepas tu, kukus 5 minit lagi tanpa penutup supaya permukaannya licin dan kering daripada air.
6.Sejukkan 3-4 jam di dalam peti ais. Keluarkan daripada loyang dan potong dengan pisau plastik yang disapu sikit minyak untuk dapatkan potongan yang kemas.