Kuih Tako sememangnya jadi kegemaran ramai di bulan puasa. Pernah cuba Kuih Tako Sagu Jagung? Sama enaknya dengan Kuih Tako biasa tu. Teksturnya yang lembut, manis dan ada rasa ketulan jagung menjadikan ia antara kuih yang mendapat permintaan ramai. Nak cuba buat sendiri Kuih Tako Sagu ni? Jom cuba resipi perkongsian Opah Mas Cotek. Pasti menjadi dan puas hati.
CARA MEMASAK: 1.Didihkan air bersama daun pandan. 2. Masukkan sagu, kacau sebati. 3. Kemudian masukkan jagung. Masak lagi sehingga sagu menjadi jernih. 4. Tuang sagu ke dalam acuan atau kelongsong atau bekas yang bersesuaian. 5. Sejukkan sagu. Ketepikan seketika.
CARA MEMASAK: 1.Dalam periuk, satukan kesemua bahan hingga sebati. Tapis jika perlu. 2. Kemudian masak dengan menggunakan api sederhana sehingga mendidih dan pekat. 3. Tuang ke atas adunan sagu tadi dan sejukkan.4. Kuih Tako Sagu siap untuk dihidangkan.
Petang-petang macam ni, memang sedap kalau dapat makan kuih muih manis. Bagi anda yang gemar makan kuih muih asli tradisional, boleh cuba buat Bengkang TumisUtara hasil perkongsian saudara Are Peace. Nampak sedap! Jom cuba.
CARA MASAK KUIH BENGKANG TUMIS UTARA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula
1 cawan jus pandan ( boleh juga guna sedikit perasa pandan dan campur dengan air menjadikan 1 cawan)
2 cawan tepung gandum
1 kotak kecil santan
2 sudu makan mentega
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
1 1/2 cawan air
Bahan B:
4 – 5 ulas bawang merah | dihiris nipis
2 sudu makan minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan A dan kisar hingga sebati. (guna blender je)
2. Masukkan 2 sudu besar minyak dalam kuali dan tumis bawang merah hingga harum dan kekuningan.(jangan sampai hangit.Agak-agak layu je sebab nanti bila bakar, bawang akan hangit.
3. Tuang bawang tumis ke dalam loyang dan seterusnya tuang adunan yang dikisar tadi.Bawang tumis tadi akan naik ke permukaan bengkang.
4. Seterusnya bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180’c selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak. Guna api atas dan bawah.
Jom buat apam kampung untuk berbuka puasa. Resipi apam kampung ni perlu kita jaga sebab ianya sejenis hidangan tradisional yang sedap dan disukai ramai. Kalau tak dijaga, bimbang nanti makin dilupakan. Apam yang dimasak gebu memang selalunya mencuit selera. Lagi-lagi kalau dimakan dengan kelapa parut. Lemak manis jadinya. Ini apam yang sangat basic. Nama pun kampung. Tapi kalau dah makan, memang teringat-ingat. Apam yang manis dimakan dengan kelapa parut masin, memang amat mengasyikkan.
APAM KAMPUNG
Apam Kampung, resipi tradisi yang kekal disukai ramai.
BAHAN-BAHAN
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
Sehelai daun pandan
1 1/2 cawan air
3 cawan tepung gandum
1/2 peket mauripan (mauripan + air setengah cawan kembangkan)
Kelapa parut putih + garam
CARA MEMBUAT
1. Masak gula merah, gula pasir, daun pandan bersama air 1 1/2 cawan tadi. Sejukkan.
2. Sediakan loyang, masukkan tepung, mauripan yg direndam tadi dan air gula yang disejukkan.
3. Kemudian bancuh rata. Perap 1 jam.
4. Panaskan pengukus sehingga air mendidih. Kukus adunan selama setengah jam. Siap.
5. Hidangkan dengan kelapa parut.
Kalau korang suka, apa kata raya tahun ni korang cuba buat sendiri dan cuba resipi yang RASA sharekan di sini. Kalau menjadi wah, boleh buat lebih dan jual. Tambah pendapatan di musim PKP ni.
REMPEYEK KACANG UDANG GERAGAU BAHAN-BAHAN:
200gm tepung beras
1 biji telur
50gm kacang tanah potong dua
30gm udang geragau
6 helai daun limau purut | mayang halus BAHAN KISAR HALUS:
2 biji buah keras
3 ulas bawang putih
1 hirisan kecur
3cm kunyit
1 sudu teh ketumbar
CARA MEMBUAT:
Campur semua bahan kecuali kaang tanah dan udang geragau.
Adun rata menggunakan wisk atau senduk biasa hingga sebati dan tak bergetel.
Rasa jika mana-mana bahan kurang rasa boleh tambah, ikut selera.
Hasil adunan adalah cair, tidak pekat.
Masukkan kacang tanah dan udang.
Panaskan minyak dalam kuali, minyak banyak ye.
Sama ada menggunakan senduk tuang bancuhan rempeyek dalam kuali atau acuan rempeyek, goreng rempeyek hingga kekungingan menggunakan api sederhana.
Angkat dan toskan, setelah rempeyek sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.