Tepung Bungkus adalah salah satu kuih tradisional yang jadi kegemaran ramai tak kira tua atau muda. Ramai yang beranggapan, kuih ni susah nak dihasilkan. Mudah je sebenarnya. Boleh cuba resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni. Pasti anda kagum dengan hasilnya.

 

CARA BUAT KUIH TEPUNG BUNGKUS SEDAP

BAHAN TEPUNG BERAS (BADAN LUARNYA):

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 4 cawan santan
  • Garam secukup rasa
  • Daun pisang secukupnya – dilayur

BAHAN DOH TEPUNG PULUT:

  • 1 1/2 cawan tepung pulut
  • Air secukupnya

BAHAN INTI:

  • 3 cawan kelapa parut putih
  • 1 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan air
  • 1 sudu makan tepung gandum – dibancuh dengan sedikit air
  • 2 helai daun pandan – disimpul

CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat inti, masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut. Kemudian tapiskan.
2. Masukkan kelapa parut. Masak hingga hampir kering. Kemudian masukkan bancuhan tepung gandum.
3. Dengan api perlahan, kacau rata sehingga intinya lembab-lembap sedikit. Angkat dan sejukkan.
4. Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut, jadikan doh.
5. Ambil sedikit doh kemudian masukkan inti secukupnya. Bentukkan lonjong atau bulat-bulatkan doh inti. Buat sehingga habis. Ketepikan.
6. Dalam bekas berasingan, satukan tepung beras, santan dan garam. Sebatikan. Kemudian masak hingga pekat dan meruap. Padamkan api.
7. Sediakan daun pisang, ambil 1-2 sudu makan adunan tepung beras dan ratakan. Kemudian masukkan doh berisi inti tadi.

IKLAN


8. Bungkus dan kemaskan. Lakukan hingga habis adunan.


9. Kukus Tepung Bungkus selama 15 – 20 minit.


10. Angkat, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.

INFO: Sukatan ini akan dapat dalam 30 biji kuih Tepung Bungkus.

 

Kredit resipi & foto: Mas Cotek

 

Tercari-cari  RICE COOKER baru yang berkualiti dengan harga berpatutan? Boleh dapatkan DISINI.

 

Nak lebih banyak resipi best? Boleh cuba resipi di bawah ni:

Padu. Ini Cara Masak Nasi Kandar Sedap Secara Homemade.

Cara Buat Bahulu Homemade 3 Bahan Guna Sandwic Maker