Resipi Laksa Lemak Siam, Makan Panas-panas Confirm Tak Cukup Semangkuk

Share

Laksa Lemak Siam memang sedap kalau dimakan panas-panas. Pendek kata tak cukup semangkuk.

Letak pula ulam-ulaman dan telur rebus, sesuai sangat dijadikan menu pada hari cuti atau hujung minggu.

Resipi Laksa Lemak Siam ni sama juga macam macam resipi laksa lemak yang lain Cuma ia menggunakan kunyit dan berwarna kekuning-kuningan. Yang suka pedas boleh lebihkan cili barulah ada kick.

RESEPI LAKSA LEMAK SIAM

Bahan-bahannya:

Laksa kering yang jenis halus ( rebus dahulu kemudian toskan )

1 kg ikan selayang, temenung

10 ulas bawang merah*

2 ulas bawang putih*

2 inci halia*

2 inci lengkuas*

2 inci kunyit hidup*

4 batang serai* ( 2 batang di blend, 2 batang lagi di ketuk masuk dalam kuah )

2 inci belacan*

5 biji cili api* ( nak pedas, boleh lebihkan )

5 keping asam gelugur

4 helai daun limau purut

3 cawan santan pekat

Garam, gula & perasa

Cara-caranya:

  1. Rebus ikan… Asingkan isi dan tulang… Isi ikan di blend halus… Air rebusan jangan di buang… Gunakan air rebusan ikan tadi untuk blend tulang… Blend tulang kemudian tapiskan

2. Blend semua bahan-bahan yang bertanda*

3. Masukkan bahan blend, serai yang di ketuk ke dalam periuk… Biarkan mendidih

4. Bila dah mendidih, boleh masukkan isi ikan yang di blend tadi bersama dengan asam keping, daun limau purut dan air… Kuah jangan pekat sangat, jangan cair sangat… Ikut selera memasing… Kacau sebati

5. Kemudian masukkan santan… Kuah hendaklah sentiasa kacau supaya santan tak berketul

6. Perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa.. Bila dah suaikan rasa, dah mendidih boleh tutup api

7. Hidangkan laksa lemak siam dengan bahan-bahan sampingan yang lain.

Bahan-bahan sampingan :

Timun

Taugeh

Kacang panjang

Bunga kantan

Salad

Telur rebus

Limau nipis

* Bahan sampingan ni ikut selera masing-masing nak letak apa

kredit: Shah Shatry

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Azlin