Bagi anda yang ingin merasai keenakan Laksa Thai yang enak, lazat serta mudah disediakan. Anda boleh cuba.

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 1kg laksa Thai
  • 3 batang kacang panjang | hiris halus
  • Sedikit daun selasih Thai
  • 6 tangkai cili Thai
  • Sedikit tauge
  • Sedikit hirisan lobak merah
  • Sedikit hirisan sengkuang

BAHAN KUAH

BAHAN-BAHAN:

  • 200gm isi dada ayam | dihiris
  • 200ml santan
  • 1 biji terung Thai bulat
  • 1 mangkuk kecil kacang panjang | potong 2cm
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar gula Thai
  • Garam secukup rasa

BAHAN PES:

Ads
  • 3 biji cili padi hijau
  • 10 biji cili hijau
  • 3 ulas bawang merah Thai
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh biji ketumbar
  • 1/2 sudu teh kulit limau purut | hiris
  • 3 sudu makan minyak masak

CARA MEMASAK:

  1. Masukkan semua bahan pes dalam pengisar dan kisar halus.
  2. Panaskan minyak, tumis pes sehingga wangi.
  3. Masukkan ayam dan santan biar seketika dengan api sederhana.
  4. Sentiasa kacau. agar santan tidak pecah minyak kemudian masukkan terung dan kacang panjang. Biarkan mendidih seminit.
  5. Pastikan api perlahan kemudian  daun limau purut, selepas beberapa saat angkat.
  6. Untuk menikmatinya, panaskan air, rebus laksa Thai hingga lembut.Tapis laksa.
  7. Masukkan dalam mangkuk, kemudian hiaskan dengan hirisan kacang panjang, cili Thai, daun selasih Thai dan tauge.
  8. Akhir sekali tuangkan Kari Hijau Thai. Sedia untuk dinikmati.

 

Ads

INFO CHEF: Jika tiada laksa Thai boleh gunakan spageti sebagai ganti.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI