Hari ni masak laksam rainbow..ingat nak buat 6 warna tapi tak larat menggulung sorang maka terhasillah laksam tiga warna saja. Untuk santapan sekeluarga nak makan. Tak payah tunggu raya baru nak buat menu ni.
Mi Laksam
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung (utk laksam kekal cantik)
4 cawan air sejuk
2 cawan air suam
sedikit garam
campur semua bahan-bahan di atas sehingga sebati.
*pastikan kuah betul-betul cair. Kalau tak cair nanti keras mi nya. Jangan pekat sangat dan jangan cair sangat
Bahagikan pada tiga bahagian untuk warna (putih/merah/purple)
Kuah laksam
• 12 ekor ikan selayang atau ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je. Air rebusan ikan jangan buang, digunakan untuk kuah nanti.
• 14 biji bawang merah besar
• sedikit halia
• 1/2 sudu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
• 1kg santan pekat
• garam , gula secukup rasa
• asam keping
ulaman
kacang panjang
timun
daun kesom
tauge
kobis
bunga kantan
sambal lada
sedikit belacan (dibakar)
lada merah
cili api merah
garam sikit
credit : Nur Raisyah Alesyah
#mahn
Nak beli PERIUK KUKUSAN baru? Pilih DI SINI.
INGIN MENUKAR BLENDER BARU, BOLEH LIHAT DI SINI.
Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI