Resipi Laksam Tiga Warna Ikut Sukatan Cawan, Serius Sedap

Share

Hari ni masak laksam rainbow..ingat nak buat 6 warna tapi tak larat menggulung sorang maka  terhasillah laksam tiga warna saja. Untuk santapan sekeluarga nak makan. Tak payah tunggu raya baru nak buat menu ni.

Mi Laksam

Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung (utk laksam kekal cantik)
4 cawan air sejuk
2 cawan air suam
sedikit garam
campur semua bahan-bahan di atas sehingga sebati.
*pastikan kuah betul-betul cair. Kalau tak cair nanti keras mi nya. Jangan pekat sangat dan jangan cair sangat
Bahagikan pada tiga bahagian untuk warna (putih/merah/purple)

Kuah laksam 
• 12 ekor ikan selayang atau ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je. Air rebusan ikan jangan buang, digunakan untuk kuah nanti.


• 14 biji bawang merah besar
• sedikit halia
• 1/2 sudu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus

• 1kg santan pekat
• garam , gula secukup rasa
• asam keping

ulaman
kacang panjang
timun
daun kesom
tauge
kobis
bunga kantan

sambal lada
sedikit belacan (dibakar)
lada merah
cili api merah
garam sikit

credit : Nur Raisyah Alesyah‎
#mahn

Nak beli PERIUK KUKUSAN baru? Pilih DI SINI

INGIN MENUKAR BLENDER BARU, BOLEH LIHAT DI SINI.

Published by
Putri