Mengeluh sibuk tak sempat masak tapi nak makan sedap. Ok, ini idea bagus RASA nak kongsikan untuk selesaikan masalah. Kebetulan hujung minggu ni cuti panjang, jom kita berkarya di dapur dengan memasak pelbagai lauk pauk. Bukan nak kenduri ye, tapi kita pek dan frozenkan untuk lauk pauk seminggu.
Bila ada stok lauk pauk frozen, takdalah anda tergocoh-gocoh nak ke dapur di hari-hari bekerja. Balik dari kerja nanti anda hanya perlu masak nasi dan sayur je. Lauk sudah ada, Cuma panaskan lauk saja. Berikut empat menu lauk pauk berempah mudah dan sedap yang sesuai difrozenkan:-
AYAM MASAK KICAP BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
1kg ayam | potong sederhana, cuci dan tos
2 biji kentang | belah empat
2 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan rempah kari
Kicap manis secukupnya
Sedikit air
Serbuk perasa secukupnya
Minyak masak secukupnya | untuk menggoreng dan menumis
BAHAN KISAR:
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3cm halia
1 batang serai
BAHAN REMPAH PENUMIS:
Ads
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam kuali.
Sementara itu gaulkan ayam bersama garam dan kunyit.
Goreng hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
Diikuti pula dengan menggoreng kentang. Angkat dan ketepikan.
Seterus, keluarkan minyak tinggal sedikit untuk menumis.
Tumiskan bahan rempah penumis hingga wangi.
Kemudian masukkan bahan kisar, diikuti dengan cili kisar. Kacau hingga pecah minyak.
Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air, kacau seketika baru masukkan ayam.
Tambahkan dengan kicap pekat manis, sos tiram air dan perasa secukup rasa.
Akhir sekali masukkan kentang.
Kecilkan api kacau rata seketika.
Angkat dan sedia dihidangkan.
KARI DAGING CAMPUR TULANG
BAHAN-BAHAN:
1kg daging | potong kecil, cuci dan tos
1kg tulang
1 liter santan
3 biji kentang | belah empat
1/2 cawan air asam Jawa
Garam dan gula secukup rasa
5 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan serbuk cili
5 sudu makan minyak masak
BAHAN REMPAH PENUMIS:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 ulas buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 tangkai daun kari |lurutkan dari tangkai
BAHAN HIRIS:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2sm halia
BAHAN KISAR:
1 biji bawang bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2sm halia
2sm lengkuas
2 batang serai
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumiskan bahan rempah penumis hingga wangi.
Masukkan bahan hirisan, kacau lagi hingga kekuningan.
Masukkan bahan kisar, kacau seketika masukkan pula rempah kari yang dicampur dengan serbuk cili dan dibancuh dengan sedikit air.
Terus kacau hingga bahan tumisan pecah minyak.
Masukkan daging dan tulang, kacau hingga air daging keluar dan daging empuk.
Apabila air kering masukkan air asam Jawa dan diikuti santan serta kentang.
Biarkan mereneh lebih kurang 8-10 minit di atas api sederhana.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Apabila timbul minyak. Tutup api.
Kari sedia dihidangkan.
SUP TULANG CAMPUR DAGING
BAHAN-BAHAN:
1 1/2kg daging campur tulang | rebus sampai empuk
2 biji kentang | belah empat
1/2 batang lobak merah | potong dadu
2 biji tomato | belah empat
1 sudu makan rempah sup
1 sudu makan rempah kurma
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak | untuk menumis
Sedikit hirisan daun bawang dan sup
BAHAN KISAR:
Ads
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3cm halia
1 batang serai
BAHAN HIRIS:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia muda
REMPAH PENUMIS:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumikan rempah penumis hingga naik bau.
Masukkan bahan hirisan, kacau hingga bertukar warna kekuningan.
Seterusnya masukkan rempah sup dan kurma yang dibancuh dengan sedikit air.
Kacau hingga pecah minyak dan masukkan daging dan tulang yang telah direbus tadi, bersama airnya sekali.
Tambahkan air secukupnya dan masukkan asam gelugor, kentang dan lobak merah.
Kemudian perasakan dengan garam, gula, lada sulah secukupnya.
Biarkan mereneh lebih kurang 10 minit atas api sederhana.
Tutup api dan masukkan hirisan tomato.
Sebelum hidangkan taburkan hirisan daun bawang dan sup.
RENDANG DAGING
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging batang pinang | hiris nipis atau potong dadu
1kg santan
4 sudu makan kerisik
4 sudu makan pes cili kering
2 helai daun kunyit | mayang halus
3 batang serai | titik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
4 sudu makan minyak masak
BAHAN KISAR:
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3cm halia
3cm lengkuas
3cm kunyit hidup
3 batang serai
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan pes cili, kacau lagi hingga pecah minyak.
Masukkan daging, kacau rata sehingga daging kecut dan airnya kering.
Masukkan santan, asam keeping dan serai yang telah dititik
Terus renehkan daging atas api sederhana sehingga kuah pekat.
Apabila pekat tambahkan kerisik, kacau rata.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Apabila kuah kering, taburkan daun kunyit dan gaul rata.
Tutup api, rendang daging sedia dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Menikmati manisan di akhir hidangan seolah-olah satu pelengkap yang memuaskan. Sebab itu, kebiasaannya hidangan manisan seperti aneka bubur dan pengat manis sering menjadi pilihan ramai pada akhir hidangan termasuklah ketika berbuka puasa bersama keluarga tersayang. Apa kata anda cuba aneka manisan seperti bubur dan pengat yang mudah disediakan ini. Buat sendiri lebih jimat dan dijamin bersih.
KOLEKSI RESIPI MANISAN HOMEMADE PALING MUDAH BUAT UNTUK BERBUKA
1. BUBUR BEBOLA PULUT BERSAGU BERSAMA KELADI
BAHAN BEBOLA PULUT: • 100gm tepung pulut • 50gm kelapa parut • 30gm gula merah/melaka • Sedikit air • Garam secukup rasa • 1 sudu makan minyak masak • 1 sudu teh tepung jagung
BAHAN UNTUK DOH: • 1 helai daun pandan • 100gm keladi yang dipotong dadu serta direbus • 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH: • 250gm santan pekat • 100gm gula pasir • 50gm sagu mata ikan yang telah dibasuh dan ditoskan airnya • 650ml air untuk merebus
CARA MEMASAK: 1. Untuk membuat inti kelapa; Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam kuali dan kacau. Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan. 2. Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh. 3. Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula. 4. Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi. 5. Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat. 6. Manisan ini siap untuk dihidangkan.
2. BUBUR LABU DAN CHA-CHA
BAHAN-BAHAN: • 100gm cha-cha • 100gm labu yang telah dipotong • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 600am air • 1 helai daun pandan • 2 sudu makan sagu mata ikan | basuh dan toskan air • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus cha-cha sehingga agak kembang, kemudian masukkan labu. Masaklah sehingga empuk. 2. Setelah empuk masukkan sagu, gula, gula merah, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
3. BUBUR CANDIL
BAHAN-BAHAN:
UNTUK DOH: • 100gm tepung ubi kayu |untuk doh • 1 cawan air |untuk doh • 1-2 titis pewarna merah • 1-2 titis pewarna hijau • 1-2 titis pewarna ungu • 1 sudu teh air kapur • 1 1/2 sudu teh garam
UNTUK KUAH: • 250gm santan pekat • 100gm gula pasir • 50gm gula merah/melaka • 1 sudu makan tepung ubi |untuk kuah • 1 helai daun pandan |simpul • Sedikit garam • 600ml air untuk merebus
CARA MEMASAK: 1. Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Ketepikan. 2. Untuk membentuk doh; gaulkan tepung ubi bersama 1/2 teh garam, air kapur dan sedikit air sehingga membentuk doh. 3. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna uli sehingga warna sekata, bentukkan bulat-bulat. 4. Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga doh timbul di permukaan. Tutupkan api. Ketepikan. 5. Untuk membuat kuah; Gaulkan gula merah/melaka, tepung ubi bersama 1 cawan air sehingga sekata, kemudian masukkan ke dalam periuk candil tadi. Masaklah sehingga kuah agak pekat. 6. Untuk menghidang, curahkan santan pekat yang telah digaulkan bersama garam.
4. ASAM GUMPAL
BAHAN INTI ASAM GUMPAL: • 100gm kacang hijau • 1 keping gula melaka • 1 liter air
BAHAN SAGU MATA IKAN: • 100gm biji sagu • 2 1/2 cawan air suam
BAHAN UNTUK KUAH: • 250gm santan pekat • 2 cm halia yang dihiris halus • 1/2 sudu teh halba • 1/2 sudu teh garam • 1 biji bawang merah yang dihiris
CARA MEMASAK: 1. Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan. 2. Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak. 3. Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama dua cawan air, halba, halia, bawang merah dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi. Masaklah sehingga kuah agak memekat. 4. Angkat dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
5. BUBUR NANGKA BERSAGU DAN KELADI
BAHAN-BAHAN: • 200gm keledek |potong dadu • 200gm keladi |potong dadu • 4-5 biji isi nangka |carik kasar • 50gm sagu mata ikan |basuh dan ditoskan airnya • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keladi hingga empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 2. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, masukkan isi nangka dan kacau perlahan. Biar mereneh seketika dan tutup api. 3. Angkat dan manisan sedia untuk dihidangkan.
6. BUBUR BARLI DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN: • 100gm barli • 200gm keledek yang dipotong dadu • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 2. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
7. BUBUR ANEKA UBI
BAHAN-BAHAN: • 50gm keledek berwarna oren yang dipotong dadu • 50gm ubi keledek kuning yang dipotong dadu • 50gm ubi kayu yang dipotong dadu • 50gm ubi keladi yang dipotong dadu • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 650gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keledek, ubi kayu dan keladi hingga kembang dan empuk. 2. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar, kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
8. BUBUR BUTIR NANGKA
BAHAN-BAHAN: • 100gm tepung pulut • 1-2 titis pewarna merah • 1-2 titis pewarna hijau • 1-2 titis pewarna kuning • 250gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 400gm air | kuah santan • 600gm air | untuk rebus butir nangka • 1 helai daun pandan |simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak. 2. Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka. 3. Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan. 4. Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 5. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidang.
9. PENGAT PISANG CAMPUR MI SIPUT
BAHAN-BAHAN: • 2 biji pisang nangka | bentuk bunga • 1 keping mi siput • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 650gm air • 1 helai daun pandan • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus mi siput sehingga agak kembang, kemudian masukkan pisang. 2. Biar ia mereneh sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
10. PENGAT KELADI, PISANG & KELEDEK
BAHAN-BAHAN: • 2 biji pisang nangka | dibentuk bunga • 100gm keladi |potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm • 100gm keledek |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 650gm air • 1 helai daun pandan |simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keladi dan keledek sehingga empuk, kemudian masukkan pisang. 2. Masaklah sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. 3. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
11. BUBUR ANAK LEBAH
BAHAN-BAHAN: • 100gm tepung gandum • 100gm pulut | rendam selama 1 jam, tos airnya • 1-2 titis pewarna hijau • 1-2 titis pewarna merah • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1 sudu sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak. 2. Sementara itu, untuk membuat anak lebah; gaulkan tepung gandum bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. 3. Cubit sedikit doh tadi dan gentel-gentel masukkan ke dalam air yang telah menggelegak. Buatlah sehingga habis. 4. Tunggu sehingga tepung itu timbul dan terapung di permukaan air. Setelah itu masukkan gula, 1/2 sudu teh garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api. Ketepikan. 5. Gaulkan garam pada pulut kemudian bahagikan kepada dua bahagian.Titiskan pewarna merah dan hijau. Gaulkan rata dan kukus sehinga pulut masak. Apabila sejuk bolehlah dibentuk dan dicurahkkan sekali bersama kuah santan yang telah dimasak tadi. 6. Manisan ini sedia untuk dihidangkan.
12. BUBUR BUAH DELIMA
BAHAN-BAHAN: • 100gm biji buah delima • 250gm santan pekat • 450gm air • 100gm gula atau secukup rasa • 1 1/2 sudu teh tepung jagung • 1/2 sudu teh garam • 1 helai daun pandan | simpul
CARA MEMASAK: 1. Jerang air sehingga mendidih, masukkan biji delima, masaklah sehingga biji delima timbul. Angkat dan disejukkan. Ketepikan.’ 2. Di dalam periuk satukan santan, air, gula, garam, tepung jagung dan daun pandan. Kacau sehingga sebati kemudian hidupkan api. Kacau senantiasa sehingga kuah agak memekat, tutupkan api. 3. Setelah itu bolehlah dihidangkan dengan meletakkan santan dahulu di dalam bekas bubur kemudian barulah diletakkan biji delima utnuk mendapatkan rupa yang menarik.
CARA MEMASAK: 1. Di dalam periuk, renehkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga agak pekat. Ketepikan. 2. Di dalam kuali kacau tepung beras, santan, air dan garam. Kacau hingga sebati dan beras tidak berketul. 3. Kemudian hidupkan api, kacau hingga tepung menjadi kental. Masukkan ke dalam acuan yang sesuai untuk membentuknya, apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama air gula.
14. PENGAT KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN: • 400gm keledek ungu |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 50gm gula merah/melaka • 250gm santan • 600gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus keledek sehingga empuk, kemudian masukkan gula, gula merah/melaka, garam dan daun pandan. 2. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
15. BUBUR JAGUNG DAN KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN: • 1 tongkol jagung manis | dihiris • 100gm kacangf merah @ kidney beans |rebus hingga empuk • 100gm gula pasir atau secukup rasa • 250gm santan • 400gm air • 1 helai daun pandan | simpul • 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK: 1. Rebus rebus biji jagung lebih kurang 15 minit untuk mengeluarkan rasa jagung, kemudian masukkan kidney beans yang telah direbus sebentar. 2. Setelah itu masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. 3. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan manisan ini sedia untuk dihidangkan.
Ayam Masak Paprik memang digemari ramai dan menjadi antara ‘Top 10 Menu’ yang selalu di pesan di kedai dan restoran masakan panas. Anda dan keluarga pun suka menu ni? Ha… Bolehlah cuba masak sendiri guna resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Sedap dan memang mudah. Jom cuba!
AYAM MASAK PAPRIK SEDAP. BEGINI CARA MASAKNYA
BAHAN-BAHAN:
Sedikit ayam – potong kecil-kecil
2 batang lobak merah – potong ikut suka
5 batang putik jagung – potong ikut suka
3-4 tangkai kacang panjang – dipotong (boleh ganti dengan bunga kubis)
10 biji cili padi
4 sudu besar sos cili – beli online disini
2 sudu besar sos labu (jika tiada jangan letak) – beli online disini
4 batang serai – diketuk
5-6 helai daun limau purut – carik
Sedikit kicap manis (untuk gelapkan kuah) – beli online disini
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam
Sedikit bahan perasa
2 1/2 senduk minyak masak (untuk menumis)
1/2 cawan air (untuk kuahnya)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan masukkan serai. Goreng hingga perang.
2. Kemudian masukkan bahan kisar, gula, garam dan perasa. Tumis hingga betul-betul naik minyak dan berubah warna.
3. Masukkan sos cili, sos labu (abaikan jika tiada) dan kicap. Kacau lagi.
4. Masukkan ayam dan daun limau purut. Kacau sebati.
5. Seterusnya masukkan semua sayuran dan cili padi.
6. Masukkan air dan biar hingga mendidih ganas. Sesuaikan rasa mengikut selera anda.
Anda penggemar sajian Teppanyaki? Biasanya kalau nak nikmati hidangan ni, anda kena ke restoran kan? Kini anda boleh hasilkan sendiri di rumah. Mudah, sedap dan comfirm halal. Selamat mencuba!
AYAM TEPPANYAKI
BAHAN AYAM:
300gm isi dada ayam | didadu kecil
100gm tauge
2 ulas bawang putih | dihiris
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan kicap sotong / sos ikan
1 sudu makan mentega
BAHAN SAYUR GORENG:
50gm kubis | dihiris
1 tangkai daun bawang | dihiris
1/2 batang lobak merah | dihiris
1 sudu makan kicap cair
1/2 sudu teh lada sulah
1 sudu makan mentega
3 ulas bawang putih | dihiris
CARA MEMASAK:
Untuk memasak ayam, cairkan mentega dan goreng ayam bersama bawang putih hingga masak.
Kemudian masukkan kicap sotong dan serbuk lada hitam. Gaul rata.
Setelah ayam eklihatan garing, masukkan tauge. Kacau hingga sebati dan biarkan seketika.
Padamkan api, angkat.
Cairkan mentega dan tumis bawang putih hingga garing.
Masukkan kesemua sayur dan tumis hingga lembut.
Perasakan dengan kicap dan lada sulah. Angkat.
Sediakan nasi putih dan nikmati bersama ayam serta sayur goreng tadi. Enak dinikmati panas-panas.
Info chef: Garam tidak diperluakn kerana kicap sotong sudah mempunyai rasa masin.