Jom cuba masak Lemang Goreng. Pulut biasanya dijadikan pulut kuning ataupun dimakan bersama aneka kuah manis. Jika mahukan sedikit kelainan, anda boleh sajikan Lemang Goreng Celup Telur atau juga dipanggil Pulut Kukus Goreng buat ahli keluarga. Sedap! Boleh cuba resipi perkongsian saudari NorShawatie Mohamed ni. Pasti anak-anakpun suka.
CARA MASAK LEMANG GORENG @ PULUT KUKUS GORENG
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg beras pulut | direndam 8 jam – beli online disini
- 1 kotak kecil santan – beli online disini
- 1 cawan gula – beli online disini
- 1 sudu kecik garam – beli online disini
- 3 biji telur
- 1 cawan air panas
CARA MEMASAK:
1.Satukan santan, gula dan garam dalam bekas. Campurkan juga air panas ke dalam santan. Kacau hingga sebati.
2.Toskan beras pulut dan kukus separuh masak. Angkat dan gaulkan dengan bancuhan santan tadi.
3.Kukus kembali pulut tadi hingga betul-betul masak. Angkat dan sejukkan anggaran 20 minit.
4.Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan ratakan hingga padat.
5.Potong kecil pulut tadi dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul.
6.Goreng dalam minyak panas sehingga garing dan kekuningan.
7. Angkat dan boleh dinikmati bersama gulai, sambal atau dimakan begitu sahaja.
Kredit resipi & foto: NorShawatie Mohamed
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI