Buat mereka yang gemar makan di restoran chinese muslim, pasti tahu hidangannya ringkas namun kaya dengan aroma yang wangi sungguh membangkit selera.
Kali ini, kita kongsikan resipi lengkap Mee Wantan, Dumpling Soup, Dumpling Goreng dilengkapi pula dengan Chilli Oil oleh Suzana Othman. Kalian pun boleh cuba buat sendiri di rumah.
2. Dalam periuk yang sama, masukkan mee wantan yang dah dileraikan. Jangan cuci mee untuk elakkan mee jadi lembik dan melekit.
3. Celur selama 2-3 minit kemudian tapiskan airnya. Lalukan mee di bawah air paip untuk matikan suhu. Toskan. 4. Masukkan kicap cair, kicap pekat, sos tiram dan minyak bijan. Kacau hingga sebati kemudian ketepikan.
1 pek wantan pastry 1 mangkuk isi ayam | kisar ½ biji lobak merah | sagat – beli online di sini 3 ulas bawang putih | cincang – beli online di sini Daun bawang secukupnya | hiris 1 sudu besar tepung jagung – beli online di sini 1 sudu kecil serbuk lada hitam – beli online di sini 1 sudu kecil serbuk pati ayam 1 sudu besar sos tiram Sedikit garam
2. Sediakan wantan pastry, inti dumpling, air sejuk dan loyang. Lihat cara membuat dumpling pada video DI SINI.
3. Dumpling dah pun siap. Bahagi dua bahagian untuk digoreng dan dijadikan sup.
BAHAN-BAHAN DUMPLING SOUP:
Isi ayam | potong nipis 3 ketul cendawan shiitake kering | rendamkan dengan air panas Daun ketumbar Daun bawang 1 sudu kecil serbuk pati ayam Garam Secubit serbuk lada hitam Secubit serbuk lada sulah 1 sudu besar minyak bawang putih 1 sudu kecil minyak bijan Dumpling
Ads
CARA-CARA:
1. Didihkan air dalam periuk, masukkan isi ayam, cendawan, dan daun ketumbar. 2. Masukkan minyak bawang putih, minyak bijan, garam, serbuk pati ayam, serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.
3. Masukkan dumpling, masak sekejap sahaja kemudian tutup api. Taburkan daun bawang semasa menghidang sebagai hiasan.
4. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng dumpling menggunakan api perlahan supaya inti dumpling masak sempurna. Balik-balik hingga warna bertukar perang. Angkat dan toskan.
BAHAN-BAHAN CHILI OIL:
15 tangkai cili kering (nak guna chilli flakes pun boleh) 1 batang kayu manis 3 kuntum bunga lawang 8 biji buah pelaga 3 helai daun bay kering 4 ulas bawang putih | ketuk, tak perlu buang kulit Sedikit bijan Garam 1 cawan minyak masak
CARA-CARA:
1. Cuci rempah ratus kemudian sangai sekejap supaya kering. 2. Cuci cili kering kemudian keringkan. Nak jemur bawah matahari pun boleh. Tapi kita nak cepat, dan cuaca mendung, jadi kita keringkan guna airfryer suhu 60°C selama 10 minit. Kalau korang guna cili flakes, abaikan step ini.
Ads
3. Masukkan cili flakes, bijan dan garam dalam bekas tahan panas. 4. Panaskan 1 cawan minyak masak dalam kuali kemudian masukkan rempah ratus dan bawang putih tadi. Masak dengan api kecil hingga naik bau dan warna bawang bertukar perang.
5. Tapiskan minyak panas ke dalam mangkuk berisi cili kering menggunakan penapis besi serta-merta. Jangan sejukkan pulak tau. Kita nakkan cili tadi masak dalam minyak yang panas.
6. Kacau sebati dan sejukkan. Bila minyak dah sejuk, masukkan dalam bekas kaca. Simpan pada suhu bilik, boleh tahan lama macam minyak masak biasa.
7. Susun cantik-cantik mee dalam mangkuk. Kalau order kat kedai, satu mangkuk dumpling soup lebih RM15 kan? Belum yang lain-lain lagi. Dah boleh makan semua.
BAHAN MINYAK BAWANG PUTIH:
2 labu bawang putih | cincang halus @ gunakan food processor 1 cawan minyak masak
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak masak, goreng bawang menggunakan api perlahan. 2. Kacau hingga keperangan, tutup api dan sejukkan. Simpan dalam botol kaca dalam suhu bilik. Tak perlu simpan dalam peti ais.
Masakan tomyam memang menjadi pilihan bila pergi makan di restoran. Tapi boleh ke nak buat rasa tomyam sama macam di kedai?
Boleh buat pes tomyam homemade sendiri di rumah dengan resipi yang dikongsi Myss Deen ini. Senang bila nak masak, terus guna dan masak.
Menurut Myss Deen, pes tomyam homemade ini sesuai untuk digunakan bagi masakan bergoreng lain seperti bihun, sayurm nasi, ikan dan lain-lain.
PES TOMYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN (DIKISAR):
½ cawan minyak masak (digunakan untuk menggoreng bergilir-gilir sehingga layu/ nàik bau kemudian ditoskan bahan-bahan bertanda **) – beli online di sini **Cili kering (RM3) | dibelah 2 untuk buang biji, cuci dan toskan – beli online di sini **20 biji cili merah segar – beli online di sini **6 biji bawang merah besar (guna bawang kecil pun boleh tapi letak banyak) – beli online di sini **2 biji besar bawang Holland | belah 8 – beli online di sini ** 5 pokok ketumbar | keratan pangkal batang dan akar ** Halia sebesar ibu jari – beli online di sini **Lengkuas sebesar ibu jari – beli online di sini **2 labu bawang putih – beli online di sini ** 8 batang serai gemuk | hiris kasar – beli online di sini 15 helai daun limau purut (dikira bercantum) | dibuang urat tengahnya untuk mengelakkan rasa pahit (daun saya lebar-lebar) 1 sudu besar belacan (lebih sikit pun okay) | disangai/bakar – beli online di sini
(KESEMUA bahan di atas dikisar tanpa air, hanya gunakan baki minyak menggoreng tu je)
1 mangkuk saiz sup ikan bilis kering | dibasuh dan disangai/bakar kemudian dikisar halus – beli online di sini 1 mangkuk saiz sup udang udang kering | dibasuh dan disangai/bakar kemudian dikisar halus – beli online di sini 4-6 sudu besar gula Thai (boleh juga guna gula lain) 1 bekas penuh pes asam jawa – beli online di sini 1 – 1½ cawan sos ikan (perlu terasa lebih masin dari kebiasaan kita masak lauk) – beli online di sini 2 ketul kiub ayam (jika suka) – beli online di sini 2 biji limau nipis (ambil jusnya) – beli online di sini
CARA MASAK:
1. Kesemua bahan di atas dimasak dalam kuali hingga betul-betul naik minyak dan berbau wangi dan warna berubah gelap. Rajin-rajinlah gaul balikkan dengan api sederhana. 2. Kemudian masukkan pes asam jawa, gula thai, sos ikan, kiub ayam dan jus limau nipis.
Kalau anda penggemar lempeng, wajib cuba resipi lempeng lembut gebu ini! Lempeng ni sedap dihidang bersama sambal tumis telur.
Tak susah pun nak buat lempeng ni. Resipi yang dikongsi Suzana Othman, yang meniaga lempeng memang menjadi lembut dan gebu. Siap boleh tahan lembut sampai ke esok pagi tau.
1. Masukkan telur, minyak masak, garam, gula dan sedikit air dalam pengisar. Kisar hingga telur kembang. 2. Kemudian masukkan tepung dan baking powder berselang seli dgn air, kisar hingga tepung sebati. 3. Tuang adunan dalam jug, biarkan selama 1 jam supaya baking powder bertindak balas untuk dapatkan lempeng yang lembut dan gebu.
6. Tuang adunan ikut saiz pan. Tak perlu lenggang pan ye.
7. Tunggu sehingga lempeng timbul buih-buih halus, kemudian baru balikkan. 8. Bila dah masak, angkat dan letak dalam pinggan. Teruskan proses masak lempeng hingga habis adunan. 9. Cara memasak ada di dalam video DI SINI.
Ikan cencaru ni famous juga nama ikan jaket. Kalau siapa pernah duduk asrama, ni menu ikan yang paling kerap dihidangkan.
Lagi banyak sambal yang disumbat sampai tersembur kata orang, perggh lagi sedap weii. Ni kalau masak masa berkelah ramai-ramai mesti syok! Dengan aroma panggang siap dengan daun pisang lagi.
Jom semak resipi perkongsian dari Nana Ismail
IKAN JAKET SUMBAT, SAMBAL TERSEMBUR
BAHAN-BAHAN
Bahan sambal :
Cili kering 15 tangkai (direbus dulu) *
Belacan besar ibu jari *
Bawang merah 2biji ( potong dadu)
Air limau nipis ( 2biji)
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Kisar kasar bahan bertanda * . ( Nak guna lesung pun takda masalah)
2. Tumis bawang merah hingga naik bau dan garing sikit.
3. Masukkan bahan kisar @ tumbuk dan tumiskan hingga pecah minyak.
4. Masukkan gula, air limau dan garam. Tumis hingga menjadi pes ( pekat)
Bahan ikan cencaru :
Ikan cencaru 4 ekor
Serbuk kunyit
Garam
Daun pisang
CARA MEMASAK :
1. Belah belakang ikan tapi jangan putus yaaaa.
2. Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
3. Masukkan pes sambal ke dalam bahagian ikan.
4. Balut ikan dengan daun pisang dan selitkan lidi pada balutan ikan.
5. Bakar hingga masak dengan menggunakan kuali ajaib dan titiskan sedikit minyak.
P/s : nak balut guna daun kunyit atau pandan pun bolehh.
Kalau ikut cara nana (empunya resipi ) untuk bakar ikan :
1. Bakar ikan dengan api sederhana guna kuali ajaib sambil tertutup tapi tak rapat sebab nana sekat dengan sudu kat bahagian penutup tu.
Tujuannya tak nak ikan tu berkuap dan wap air banyak.
2. Bila ikan dah masak,empunya resipi nana akan bukak penutup dan kuatkan api sikit untuk keringkan segala wap air yang wujub.
* Empunya resipi Nana akan biarkan daun pisang tu sedikit hangus untuk dapatkan kesan garing pada ikan..
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.