Mi Kari ni antara kegemaran ramai rakyat Malaysia. Resipinya pun ada bermacam jenis. Menerusi perkongsian saudari saudari Mariana Zainal, beliau kongsikan resipi Mi Kari yang sedap dan penuh dengan ramuan enak. Memang berbaloi untuk dicuba. Anak-anak dan suami anda pasti suka.
CARA MASAK MI KARI SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN KUAH MI KARI (KISAR):
BAHAN-BAHAN PES:
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak. Tumis bunga lawang, kayu manis dan bahan kisar hingga agak garing.
2. Masukkan bahan pes. Tumis hingga betul-betul naik minyak.
3. Masukan santan. Biarkan mendidih dan barulah dimasukkan kentang kisar, air dan ayam.
4. Tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat.
5. Bila sudah mendidih ganas, masukkan isi kerang dan bahan-bahan lain. Sesuaikan rasa mengikut selera.
6. Tauhu kering letak terakhir sekali supaya kuah tak kering diserap tauhu.
7. Hidangkan kuah Mi Kari bersama bahan-bahan lain.
BAHAN-BAHAN LAIN:
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official