Selamat menyambut Hari Deepavali! Bagi yang belum tahu nak masak apa untuk tetamu yang datang esok, resipi yang RASA kongsikan ini pasti boleh membantu. Maklumlah, semua bangsa meraikannya baik India, Melayu dan Cina. Jadi apa salahnya kalau sajian pun ada pelbagai pilihan. Antara hidangan terbaik yang boleh anda cuba ialah Mi Rebus Johor resipi perkongsian Puan Faziatun Nisa Yusof Basha ni. Siap dengan resipi langkah demi langkah. Jadi senanglah ank cuba!

 

MI REBUS JOHOR

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg mi kuning- dicelur

 

BAHAN KISAR:

  • 100g udang basah
  • 3 sudu besar udang kering
  • 2 biji bawang besar
  • 3-4 ulas bawang putih
  • 2 inci lengkuas
  • 5-6 tangkai lada kering

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

BAHAN KUAH:

Ads
  • 3 biji keledek- direbus dan dilecek
  • 150-200g daging cincang/ daging tetel
  • 1 batang serai
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 2 sudu besar taucu – kisar
  • Garam dan gula secukupnya
  • Air secukupnya

BAHAN HIASAN:

  • Tauge – dicelur
  • Tauhu goreng
  • Telur rebus
  • Bawang goreng
  • Lada potong
  • Daun bawang

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

 

CARA MEMASAK:

1. Rebus keledek dan lecek.

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

2. Tumis serai di belah dua.

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

3. Masukkan bahan blender. Tumis sehingga pecah minyak.

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

4. Masukkan serbuk kari dan tumis lagi.

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

5. Masukkan daging cincang dan tambah air.

Ads

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

6. Biar mendidih dan masukkan taucu kisar.

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

7. Masukkan keledek lecek, reneh sehingga kanji keledek memekatkan kuah.

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

Ads

8. Perasakan dengan garam dan gula.

9. Celur mi dan tauge. Goreng tahu dan rebus telur.

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

10. Siap untuk dihidang

Resipi Mi Rebus Johor Untuk Juadah Tetamu Sempena Deepavali

Kredit resipi & foto: Faziatun Nisa Yusof Basha

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI