Melalui paparan gambar dan video masaknya dan mempunyai ramai pengikutnya di Instagram, mengerakkan hati penulis untuk lebih dekat dengan pemilik akaunnya iaitu Datin Isma Rohaiza. Ternyata beliau seorang yang suka memasak dan memasak adalah sebahagian dari rutin hariannya. Itulah yang dikhabarkan sebaik berkesempatan menghubungi beliau melalui telefon.
Bila hajat awal untuk menyunting Datin Isma bagi mengisi slot Air Tangan VIP dipenuhi namun beliau meminta shooting dan interview hanya boleh dibuat pada hujung minggu kerana hari-hari biasa beliau agak sibuk dengan urusan menghantar, mengambil anaknya yang bersekolah.
Tiba hari dijanjikan, Datin Isma menyambut kami dengan ramah, biarpun baru pertama kali bertemu. Keramahan itu menjadikan kami tidak kekok untuk berbual mesra dan berpeluang mengikutinya ke ruang dapur untuk menyiapkan hidangan.
“Sorrylah dapur saya agak bersepah sikit, inilah rupanya bila saya masuk dapur. Tapi di sinilah saya berkarya dalam masakan. Untuk hari ni, kat dapur santan untuk kuah Sagu Gula Melaka sudah siap. Ayam percik pun dah siap bakar tinggal celup dengan kuah perciknya lagi,”
ujar Datin Isma sambil tangannya terus tangkas mengemas dapurnya untuk member ruang kepada juru gambar menghalakan lensa kameranya.
Lebih kurang 15 minit, beliau yang dibantu oleh puterinya, Nik Amelia berserta adik beliau Isma Syarani telah siap menyusun atur meja hidangan. Penuh meja dengan menu utamanya set Nasi Kerabu yang lengkap dengan segala ulam-ulaman, Sambal Tumis, Serunding Kelapa, Ayam Percik, Telur Asin, Sambal Cili dan budu. Tak cukup dengan itu, beliau sempat juga menyediakan roti jala dengan Kuzi Kambing, Pulut Kuning dipadankan dengan Rendang Daging serta Sagu Gula Melaka.
Tak Sangka Kini Ramai Followers
Sesuatu yang menarik tentang Datin Isma, beliau seorang pengasas produk kecantikan, namun beliau lebih dikenali dalam bidang masakan di kalanngan followers di Instagram. Kata beliau semuanya berlaku secara tidak sengaja dan kebetulan.
“Sebenarnya saya ni seorang suri rumah dan ibu kepada dua orang anak. Pengasas produk itu, hanya atas kertas kerana yang mengendalikan bisnes adalah suami, Datuk Nik Azman. Saya lebih tumpukan kepada urusan rumah tangga dan anak-anak. Sebab itulah bila duduk di rumah saya suka ke dapur masak sendiri untuk suami dan anak-anak.
“Tentang followers di instagram, semuanya berlaku secara tidak sengaja. Ketika itu saya mengikut suami ke London selama sebulan, memang tak laratlah makan western hari-hari. Lagipun bahan mentah ada jadi saya masak sendiri hari-hari kemudian pose gambar kat instagram. Tak sangka ramai yang mengikutinya dan bertanyakan resipi baru. Paling terharu apabila ada seorang ibu tunggal yang berjaya berniaga Nasi Goreng Ayam Berempah dengan menggunakan resipi yang saya kongskan dalam instagram”
Walaupun ramai yang sarankan beliau buka restoran, tetapi beliau tidak mahu ada komitmen dengan restoran bimbang tidak memang tangan. Penyelesaiannya, beliau sarankan adik dan anaknya buka satu lagi akaun instagram dengan nama Masak with Passion khas untuk segala pose resipi, gambar dan video masakan. Masa yang sama mereka buka oder untuk followers,” Datin Isma mengakhiri perbualan.
RESIPI KUZI
BAHAN-BAHAN:
500gm daging batang pinang | dihiris nipis
1/2 tin susu cair
120ml sos tomato | anggaran ½ cawan
250ml air
100gm kismis
8 biji badam
4 sudu makan minyak sapi | dicampur sedikit minyak masak
1 biji limau nipis | diambil jusnya
5 biji cili hijau | dibelah dua
2 biji tomato | dibelah empat
Daun ketumbar dan kacang gajus secukupnya | dibuat hiasan
Garam dan gula Melaka secukup rasa
BAHAN PERAPAN:
1 sudu teh safron
1 kelopak bunga pala
2 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
BAHAN REMPAH (GORENG DAN KISAR):
1 sudu teh biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis
80gm buah prun
1 biji cili padi
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
1 hiris buah pala
1cm halia
2 tangkai cili kering
BAHAN KISAR:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5cm halia
60gm bawang goreng
5 biji cili merah
CARA MEMASAK:
1. Perap daging yang telah dihiris bersama bahan perapan selama 15-20 minit. Ketepikan.
2. Panaskan minyak sapi dan sedikit minyak minyak masak. Goreng bahan yang dikisar, kacang badam dan kismis sehingga kekuningan. Kemudian masukkan bahan rempah.
3. Apabila kesemua bahan kelihatan agak sebati, masukkan daging, susu cair, sos tomato, air, garam dan gula Melaka secukup rasa. Masukkan juga jus limau nipis. Biarkan sehingga daging empuk.
4. Apabila kuah kuzi kelihatan pekat dan pecah minyak, masukkan cili hijau, tomato. Gaul rata dan biarkan seketika.
5. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar
INFO CHEF: Jika suka boleh masukkan biji gajus yang telah digoreng tanpa minyak
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu Memasak: 45 minit
Cara Memasak: Goreng dan tumis
Jenis Masakan: Lauk pauk
Keistimewaan: Enak dan sedikit rasa manis
Anggaran kos: RM35
AYAM PERCIK KUAH PUTIH:
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | potong potong 12
1/2 keping asam keping
Garam
Gula
1 batang serai | ketuk
BAHAN KISAR:
6 ulas bawang merah
2cm halia
1 cawan santan pekat
BAHAN PERAP:
Bawang merah
Halia
Garam
CARA MEMASAK:
Kisar beberapa biji bawang merah dan beberapa hiris halia dan lumur pada ayam bersama sedikit garam. Biarkan seketika.
. Susun ayam dalam pemanggang dan bakar atas dapur arang.
Kisar pula bahan kisar iaitu bawang merah dan halia bersama santan.
Tuang bahan kisar ke dalam kuali dan masak dengan api perlahan bersama serai yang diketuk sehingga pekat..
Masukkan garam, gula dan asam keping. Sesuaikan rasa.
Kuah percik dilumur rata rata pada ayam yang sedang dibakar.
Terbalikkan ayam dan bakar lagi dan lumur lagi berulang ulang sehingga kuah percik melekat di ayam.
INFO CHEF: Ada juga orang yang meletakkan sedikit tepung gandum untuk memekatkan kuah.
Biasa kita nikmati masakan barat di kedai. Bila dah tak boleh makan di luar, apa salah buatkan masakan barat ini secara homemade. Lebih puas rasanya dan lebih berperisa. Ayam ini lebih enak jika diperap lebih kurang sejam, lagi padu rasanya.
Chicken Grill Dengan Sos Blackpepper Mushroom Bahan-bahan: Ayam 5 ulas bawang putih – tumbuk ½ sudu besar lada hitam -tumbuk-BELI ONLINE DI SINI Sos tiram + chicken stok sos Sos blackpepper ½ sudu besar gula 1 sudu madu-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil garam 1 sudu besar Spageti bolognese herbs campur ke semua bahan dan perap selama 1 jam ke atas dan boleh lah di grill
Coleslaw Bahan-bahan: Kobis- hiris dadu Lobak merah sagat halus 5 sudu mayonis- BELI ONLINE DI SINI ½ yogurt dari bekas yogurt Lemon- sikit Cuka- sikit Garam dan gula secukup rasa
Cara buat: 1.Gaulkan ke semua bahan hingga sebati. 2.Kemudian masukkan ke dalam bekas yang telah diletakkan kubis dan lobak merah. 3.Gaul sehingga sebati sejukkan dalam 1jam di dalam peti sejuk, siap untuk di makan
Blackpepper mushroom sauce 1 botol sos preggo mushroom & keju Kicap lemak manis sedikit 5 ulas bawang putih -cincang halus ½ sudu gula ½ sudu sos blackpepper Sedikit garam 1 sudu besar margerin atau planta 1 cawan air biasa 1 sudu lada hitam -ditumbuk
Cara membuat: 1.Panaskan kuali, masukkan planta kemudian bawang putih yang dicincang 2.Bila kekuningan masukkan sos preggo tadi,gaul sebati. 3.Kemudian masukkan air. Kacau lagi. 4.Masukkan kicap lemak manis,sos blackpepper, gula, garam, lada yang telah ditumbuk. 5.Kacau sehingga nampak pekat.Siap untuk dihidangkan bersama ayam Kredit: Tiara eryna
Rindu nak ke Korea untuk street food ke? Gatal dah kaki nak melancong ke Korea tapi Covid pula. Alang-alang terperap di rumah tu apa kata cuba resepi Korean Egg Bread atau dalam Korea di panggil sebagai (Gyeran-ppang). Caranya sangat mudah dan pantas apatah lagi bila kita guna air fryer je memang sekelip mata jelah masak. Bila dah ada banyak masa di rumah, inilah masanya kita mencuba pelbagai resepi menggunakan peralatan dapur yang sedia ada di rumah. Kalau menjadi resepi ni, bolehlah cuba jual dengan orang terdekat! Dapatlah side income sikit betul tak? Jom kita cuba!
KOREAN EGG BREAD
BAHAN-BAHAN: 80g susu segar 40g gula kastor 1 sudu kecil garam halus 1 biji telur 20g mentega yang telah dicairkan 1 sudu kecil esen vanilla 90g tepung naik sendiri (blue key) 1 sudu kecil baking powder Mozarella & cheddar cheese Parsley leave
CARA MEMASAK: 1. Masukkan susu segar, gula, garam, telur, butter dan esen vanilla. Kacau sebati. (Adunan A) 2. Masukkan tepung dan baking powder yang sudah diayak. Kacau sebati. (Adunan B) 3. Campurkan adunan A & B. Gaul hingga sebati (Adunan C) 4. Sapu acuan dengan butter, masukkan adunan C dlm acuan. Taburkan cheese mozarella dan cheddar, letak banyak lg sedap Letakkan kembali sedikit adunan tadi di atasnya. Dan ratakan. 5. Pecah 1 biji telur di atasnya. 1 biji setiap satu acuan. Pecahkan telur kuning menggunakan garfu.
7. Akhir sekali letakkan sedikit parsley leaves
7. Bakar dalam Air fryer pada suhu 160C selama 20 minit. 8. Siap boleh la makan
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.