Resipi AYAM MASAK MERAH antara menu yang sering ada tiap kali open house. Biasanya  ayam masak merah padu dimakan dengan nasi tomato. Buat yang ingin membuatnya boleh tengok langkah yang dikongsi oleh Encik Mohamad. Menurutnya setiap kali raya n open house dia selalu masak ayam merah ni. Ramai yang cakap sedap n berbeza dengan yang biasa mereka makan. Setiap kali yang rasa pasti suruh dia  masak lagi.. ni dia share resepi nya.

Ayam Masak Merah Kesukaan Ramai

Tumis rempah 4sekawan n daun pandan. Daun pandan bagi wangi n lagi sedap. Nak tambah serai pon boleh.. saya terlupa nak letak. Dh siap masak baru teringat. Hahah

Ayam Masak Merah Kesukaan Ramai

2.Kemudian masukkan bawang besar yang dihiris. Tumis bawang hingga layu

Ayam Masak Merah Kesukaan Ramai

Ads

3.Kemudian masukkan cili kering yang telah dimesin bersama bawang merah+halia+kunyit+bawang putih. Tumis hingga pecah minyak.

Ayam Masak Merah Kesukaan Ramai

4.Kemudian masukkan sedikit asam jawa.

 

Ayam Masak Merah Kesukaan Ramai

5.Ni rahsia ayam merah saya. Guna sos cili life. Tambah sos cili agak2 ikut kpekatan n kepedasan yang kita mahu. Sos cili ni bagi rasa manis pedas yang lain berbanding cili mesin tu.

Ayam Masak Merah Kesukaan Ramai

6.Ni pon salah satu rahsia. Tambah gula nisan or gula merah. Gaul sekata

Ayam Masak Merah Kesukaan Ramai

7.Tambah bahan perasa. Gula pasir.garam.ajinomoto. gaul sekata. Jika agal pekat boleh tambah air ya.

 

Ads

Ayam Masak Merah Kesukaan Ramai

8.Tambah ayam yang telah digoreng dengan kunyit.

 

Ayam Masak Merah Kesukaan Ramai

9.Gaul sehingga sebati biar agak2 5minit biar sambal2 tadi meresap ke dalam ayam. Ayam yang digoreng jangan digoreng garing nanti keras pulak.

Ads

 

Ayam Masak Merah Kesukaan Ramai

10. Boleh tambah daun sup jugk kalau suka.

Credit : Mohamad Firdaus
#mahn

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI