Biskut Sarang Semut adalah salah satu biskut raya tradisional yang menjadi kegemaran ramai sejak dari dulu sampai sekarang. Suatu ketika dulu biskut Sarang Semut dianggap cukup moden. Boleh dikatakan biskut ini diwarisi sehingga ke anak cucu. Raya ini jom kita hidangkan biskut Sarang Semut. Ini resipi yang dikongsikan oleh Zulena Ismail
RESIPI BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN A
250g marjerin (sebarang buttercup, daisy atau planta)
1 cawan gula ising –BELI ONLINE
1 biji kuning telur
Esen vanilla – BELI ONLINE
BAHAN B
1 cawan tepung gandum –BELI ONLINE
1 cawan tepung kastart- BELI ONLINE
2 cawan tepung jagung –BELI ONLINE
1 sudu besar susu tepung
(Guna sukatan cawan metric)
UNTUK HIASAN:
Gula pasir campurkan dengan serbuk pewarna @coklat urai (chocolate rice )
CARA MEMBUAT:
1. Sebatikan bahan A dengan senduk kayu.
2. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh. Bulatkan doh kecil-kecil.
3. Sagat doh seperti dalam video.
4. Sudukan dan isi dalam cawan kertas saiz kecil hingga membukit sedikit.
5. Tabur hiasan dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
6. Sejukkan pada suhu bilik sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
Sumber kredit: Zulena Ismail
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Soft Cookies Coklat Peanut Butter Ni Memang Ketagih Nak Makan
Resipi Pulut Kuning & Rendang Ayam Mak, Sekali Masak Dapat 30 Bekas
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.youtube.com/watch?v=rRVHG7SzdKQ
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI