Jika ada lebihan pisang di dapur anda, bolehlah cuba buat menu muffin pisang ini sebagai juadah minum petang.
Resipi muffin pisang yang sangat gebu, lembut dan enak ini, dikongsi saudari Lina Thomas yang dihiasi topping kacang walnut.
JUMBO BANANA NUT MUFFINS
BAHAN-BAHAN:
3 biji pisang montel cavendish ¾ cawan gula – beli online di sini 1 biji telur grade A 1/3 cawan minyak masak – beli online di sini 1 ½ cawan tepung gandum – beli online di sini 1 sudu kecil baking powder – beli online di sini 1 sudu kecil baking soda – beli online di sini ½ sudu kecil garam ½ sudu kecil serbuk kayu manis ¼ sudu kecil serbuk buah pala ¾ cawan kacang walnuts/pecans | dicincang
3. Dalam mangkuk lain, ayak tepung, baking powder, baking soda, serbuk kayu manis, serbuk buah pala dan garam. 4. Kemudian, masukkan dalam mangkuk adunan pisang. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi sebati, masukkan walnuts/pecans dan kacau lagi.
Aneka resipi masakan rebus dan stim, sedap dan mudah. Makanan rebus dan stim sememangnya sesuai untuk mereka yang inginkan makanan yang sihat, di samping cara penyediaannya yang sangat mudah.
Bagi mereka yang menggemari makanan secara kukus ataupun stim, resipi yang RASA kongsikan ini pasti dapat membantu. Selamat mencuba!
IKAN REBUS KETUMBAR
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan (tak kisah ikan apa-apa)
1/2 bawang merah | Dihiris
1 labu bawang putih | Dihiris
1 inci Hali | Dihiris
2 tangkai daun ketumbar | Asingkan batang dan daun
BAHAN SOS:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar gula
5 sudu besar air
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
MI REBUS TERENGGANU
BAHAN-BAHAN:
900gm mi kuning
3 batang sawi
1 batang lobak merah
2 biji tomato
4 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Daun bawang
Daun sup
2 biji telur
Fish ball
500gm udang kecil
5 ketul ayam | dipotong kecil
1 sudu besar lada hitam
Sedikit garam
Sedikit serbuk perasa
Air secukupnya
6 biji limau kasturi
SAMBAL KICAP:
5 ulas bawang putih | digoreng
10 biji cili padi | digoreng
Bawang goreng
Kicap manis secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM PANSOH
Bahan-bahan :
1 1/2 labu Bawang Putih
20 ulas Bawang Merah Shallot
3 inci Halia
7 batang Serai
2 batang Bunga Kantan
Sedikit Garam
Sedikit Secukup Rasa
Sedikit Ajinomoto
Pucuk Ubi
12 ketul Ayam / 1 Ekor Ayam
Bahan potong kasar :
1. Bawang Putih
2. Bawang Merah Shallot
3. Halia
4. Serai
5. Bunga Kantan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM REBUS KOLEJ
BAHAN-BAHAN:
5 ketul ayam
5 sudu besar serbuk lada putih
3 sudu besar chilli flakes
3 sudu besar mixed herbs
Serbuk perasa
Garam
Air secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
ASAM REBUS IKAN KEMBUNG
BAHAN-BAHAN:
Air
Serai
Daun Kesum
Asam keping
Ikan kembung
Garam
BAHAN-BAHAN KISAR:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 inci kunyit hidup
Cili merah/cili padi
Belacan
Cara membuat boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN SOS:
1 sudu besar gula kabung
2 akar daun ketumbar
Perahan limau nipis
Serbuk perasa secukupnya
Sedikit air
2 sudu makan sos ikan
Cincangan daun ketumbar
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamt mencuba!
Musim durian tengah banyak ni, bolehlah pakat hasilkan aneka makanan berasaskan raja buah ni. Salah satu yang boleh anda cuba ialah Kek Keju Durian ni. Tengok pada resipi perkongsian saudari Norhidayu Abdul Majid ni, nampak mudah. Jom cuba!
KEK KEJU DURIAN GUNA BLENDER (SAIZ 6 INCI)
BAHAN DASAR KEK:
140gm biskut lemak. Campur dengan sedikit cornflakes – kisar hancur
60gm mentega @ marjerin
BAHAN ADUNAN KEK:
250gm krim keju
50gm gula kastor
2 biji telur
50ml susu segar / sejat
140gm isi durian
2 sudu makan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan adunan dasar kek, cairkan mentega kemudian campurkan dengan biskut yang dikisar tadi. Gaul sebati.
2. Kemudian masukkan ke dalam loyang bersaiz 6 inci yang telah dibalut dengan aluminium form. Leperkn biskut hingga sekata. Simpan dalam peti sejuk seketika.
3. Untuk menyediakan kek, pertama sekali panaskan ketuhar pada suhu 160C. Kemudian masukkan krim keju, telur dan gula ke dalam blender. Kisar hingga sebati dan gebu.
4. Masukkan isi durian. Kisar lagi hingga hancur.
5. Akhir sekali, masukkan tepung jagung. Kisar lagi sekali.
6. Keluarkan loyang yang disejukkan dalam peti sejuk tadi dan tunag adunan keju di dalamnya.
7. Bakar menggunakan kaedah bain-marie/water bath. Bakar lebih kurang 1 jam. Masa mungkin berubah mengikut jenis ketuhar.
8. Kek sudah masak bila permukaan kek kelihatan kering dan tak melekit. Keluarkan loyang berisi air tadi dan letak kembali loyang kek dalam ketuhar dengan pintu ketuhar direngangkan sedikit. Biarkan selama 10-15 minit.
9. Keluarkan loyang kek dan letak atas redai. Biarkan sejuk. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum dinikmati.
Mudah saja buat kek susu ni. Walau berulang kali membuatnya, tak jemu makan. Anak-anaklah yang paling suka kek ni. Jom kita buat.
Kek Susu Bahan-bahan: 4 biji telur ½ cawan gula ¾ cawan susu pekat manis ¼ cawan susu cair (saya campur susu pekat dan susu cair jadi 1 cawan) 1 sudu besar ovalete Esen vanilla Kisar @ adun semua bahan-bahan di atas 2 cawan tepung gandum 1 sudu teh baking powder (ayak)
Cara membuat: 1.Masukkan tepung ke daalm bahan yang dah dikisar@ diadun tadi. Kacau sebati. 2.Bahagikan adunan ke dalam beberapa bekas dan isi pewarna pilihan. 3.Isi dalam acuan dan kukus 40 minit. Acuan sapu minyak dulu agar senang nak keluarkan kek nanti.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.