Agar-agar serbuk 10g (pilih yang plain) – beli online di sini 4 cawan air 1 tin susu cair – beli online di sini 1 ½ cawan susu pekat (ikut kemanisan tekak masing-masing ya) – beli online di sini 3 ½ sudu besar tepung kastard – beli online di sini 1 sudu kecil esen vanilla Sedikit garam (untuk melemakkan rasa puding)
CARA-CARA:
1. Masukkan gula di dalam periuk dan masak sehingga cair serta menjadi keperangan. Guna api perlahan ya.
2. Tutup api dan tuang air secara perlahan-lahan ke dalam gula tadi. Kemudian buka semula api dan kacau karamel tadi sehingga larut. 3. Sejukkan karamel tadi dan baru di isi dalam bekas ya.
4. Masukkan air dengan serbuk agar-agar serta masak sehingga mendidih.
5. Campurkan susu cair, tepung kastard, susu pekat, garam serta esen vanilla kacau sehingga sebati terlebih dahulu masukkan ke dalam agar-agar. Biarkan mendidih. 6. Siap untuk dituang ke dalam bekas dan sejukkan di dalam peti ais.
Tengok warnanya yang pelbagai buat teruja nak makan. Inilah kek Paddle pop viral. Kalau ada yang nak buat sambutan hari jadi untuk anak, kek inilah patut jadi pilihan. Pasti jadi rebutan nanti khasnya anak-anak.
Kek Paddle Pop Viral Kek Vanila untuk 10 bekas 5 biji telur 1 cawan gula halus 1 sudu besar ovalate-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar creamy vanila(perisa ikut selera masing-masing) -adun sebati sampai gebu sementara itu ayak 2 cawan tepung gandum 1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI 1sudu kecil soda bikarbonat
Cara buat: 1.Masuk dalam adunan telur sikit-sikit sampai habis. 2.Matikan mixer dan tambah 1/2 cawan minyak jagung. Kacau rata 3.Jika guna bekas SQ450, kukus 8-10 minit. 4.Belahkan 3 kek untuk letak di bekas yang akan di transfer.Warna jangan lebih empat nanti jadi caca marba. Sama ada nak letak dalam adunan cheese perasa creamy vanilla, 1 sudu besar kisar sekali atau bahagikan warna baru letak perisa yang berbeza. Contoh: ungu yam atau bluebery,pink strawberi,kuning pisang,biru laici,plain cheese.Boleh je ikut kreativiti masing-masing. Ingat masa letak pewarna biar setitis-setitis sebab tak nak warna terlalu pekat.
Resipi Cheese 500g cream cheese 1 cawan susu pekat @1/2 tin 1 1/2 cawan whipping dairy 1 cawan susu segar (ikut cawan jadi tambah 1/2 cawan dulu blend kalau pekat baru tambah lagi) Adun sebati atau blender Kalau blend tercair boleh masuk chiller 1 jam nanti dia pekat atau kalau terpekat boleh tambah susu segar. *Nota untuk jenama bahan-bahan yang diguna Cream Cheese – Dairyland / Royal Victoria / Tatura Susu Pekat – Dairy Champ Susu Segar – Dutch Lady Whipping Cream – Royal Victoria / Emborg Kredit : Azlina Ina
ADA YANG NAK MEMBELI MIXER BARU? BOLEH LIHAT DI SINI.
Makanan tradisional melayu kita penuh dengan masakan yang lemak berkrim dan pedas. Berlainan dengan cara Kak Es, beliau berkongsi resipi masak kari ikan tanpa menggunakan santan atau susu.. sebab tu nama resipinya kari bebas kolesterol. Sangat mudah sesuai untuk wanita berkerjaya. Nak cuba? Jom!
KARI IKAN BEBAS KOLESTEROL
BAHAN-BAHAN:
Bawang merah | diracik
Bawang putih | diracik
Halia | diracik
Halba campur
Serbuk kari
Ikan pecah periuk
Daun kari
Bendi
Tomato
CARA MEMASAK:
Tumis bahan racik (bawang dan halia) dan halba campur hingga naik bau, masukkan serbuk kari yang dah bancuh dengan air(supaya tak hangit sebelum serbuk kari masak) .
Masukkan air, masukkan ikan(lumur garam kunyit dulu supaya tak pucat).
Dah masak ikan, masukkan bendi dan tomato.
Matikan api, dan perisakan dengan garam dan gula sedikit.
Masukkan daun kari. Cuba bau haruum je.
Selamat mencuba!
Nota: Nak sedap lagi, adjust ikut kesesuaian masing-masing.
Wow… Rainbow Cheesekut @ Saltcheesekutperkongsian saudari Ada Suhaq ni nampak sangat sedap dan menarik. Biasanya jika membuat Cheesekut, warnanya putih sahaja kan? Kali ini dengan penambahan pewarn makanan, naik seri! Anak-anak pasti tertarik nak cuba manisan berwarna pelangi sebegini. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.
1. Satukan krim keju dan susu pekat manis di dalam bekas. Pukul hingga sebati dan bercampur rata. 2. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan pewarna yang disukai.
3. Celup biskut Saltcheese ke dalam susu full cream. Kemudian susun satu lapis dalam bekas bersesuaian. 4. Sudukan krim keju yang diwarnakan tadi. 5. Celup biskut di dalam susu kemudian lapiskan kembali seperti langkah nombor 3. Ulang langkah sama hingga mendapat ketebalan yang disukai. 6. Untuk lapisan akhir, taburkan nestum dengan secukupnya. 7. Sejukkan Cheesekut dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong dan dinikmati.