
Jika ada tetamu cili nak datang berandang ke rumah, hidangan Muffin Coklat ni sangat sesuai anda buat. Sangat ringkas dan tidak menggunakan banyak bahan. Selamat mencuba!
MUFFIN CHOCOLATE
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 2 sudu makan serbuk koko
- 1/2 cawan minyak masak
- Coklat rice secukupnya
- Cawan muffin secukupnya
BAHAN DIPUKUL:
- 4 biji telur
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu teh ovalette
- Secubit garam
- Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan untuk dipukul dan kisar hingga kembang. Boleh guna pengisar atau hand mixer.
2. Tuang dalam bekas bersesuaian kemudian tambahkan serbuk koko dan tepung. Kacau hingga sebati.
3. Seterusnya masukkan pula minyak masak. Adun sekali lagi.
4. Tuang adunan kek ke dalam cawan kertas dan tabur coklat rice dengan secukupnya.
5. Bakar pada suhu 150C selama 30 minit atau hingga masak, Masa mungkin berbeza ikut saiz dan jenis ketuhar.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ismariyam Ali
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Coklat Moist Sedap, Gebu & Kurang Manis. Viral Di FB Hingga Dapat 12 Ribu Share.

Bila sebut kek coklat, pasti terbayang rasanya yang manis. Ditambah pula dengan topping coklat, menambahkan lagi kemanisan yang sedia ada. Bagi anda yang nak cuba buat kek coklat mpoist yang kurang manis, resipi perkongsian saudari Ummydarwisha Mansor ni boleh anda cuba. Sangat mudah! Anak-anak pasti suka.
KEK COKLAT MOIST PALING SEDAP
BAHAN A:
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak
- 1/2 cawan susu pekat manis
(Campur semua bahan A. Masak atas api kecil hingga larut.)
BAHAN B:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
(Satukan bahan B. Ayak.)
BAHAN C:
- 3 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
(Masukkan ke dalam blender. Kisar sampai putih.)
CARA MEMASAK:
- Masukkan bahan A ke dalam bahan B.
- Kemudian masukkan bahan C. Guna pemukul (whisk) sahaja dan bancuh sehingga sebati dan tiada ketulan tepung.
- Panaskan periuk kukusan, tuang adunan kek ke dalam bekas kecil seperti dalam gambar dan kukus selama 15 minit. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
RESIPI TOPPING COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan minyak ( masak/jagung/sayur)
- 1 cawan susu pekat manis
- 1/2 cawan susu cair
CARA PENYEDIAAN:
- Satukan semua bahan dan masak dengan menggunakan Teknik double-boiler. Masak hingga larut dan tidak berketul.
- Angkat dan biarkan suam sedikit sebelum dituang ke atas kek tadi.
- Tabur coklat rice untuk hiasan.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ummydarwisha Mansor
Koleksi Resipi Kek Homemade Gebu, Sedap & Guna Marjerin.

Sesekali terasa nak makan kek, pastinya anda akan tercari-cari resipi yang paling mudah dan sedap untuk dicuba. Namun kebanyakan resipi kek menggunakan mentega. Kalau dekat rumah anda hanya anda marjerin, anda masih lagi boleh buat kek yang sedap tau. Tak perlu pun beli mentega. Jom cuba! Puan-puan pasti suka akan rasanya.
1. KEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
- 370gm marjerin
- 380gm gula halus
- 500gm tepung gandum
- 2 sudu teh serbuk penaik
- 8 biji telur
- Sedikit pewarna merah, hijau dan kuning
- 2 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
- Pukul gula dan marjerin hingga kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sehingga adunan menjadi putih.
- Masukkan esen vanila dan kacau hingga rata.
- Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik sedikit demi sedikit. Kaup balikkan hingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan setiap satu denganpewarna merah, hijau dan kuning.
- Tuang adunan secara berselang seli ke dalam loyang.
- Bakar adunan dalam ketuhar pada suhu 160C selama 45 minit.
Info chef: Minyakkan acuan dan tabur sedikit tepung agar kek tidak melekat dan senang dikeluarkan dari acuan.
2. KEK UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
- 280gm cawan marjerin
- 285gm cawan gula halus
- 5 biji telur
- 185gm cawan tepung gandum
- 1 sudu makan serbuk penaik
- 3 cawan parutan ubi kayu | diperah airnya
- 130gm susu pekat
- 1/2 sudu teh pewarna kuning
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
- Pukul marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji diikuti parutan ubi kayu. Gaul rata.
- Masukkan tepung gandum secara berselang seli dengan susu pekat. Kaup balikkan.
- Akhir sekali, masukkan esen vanilla diikuti pewarn akuning. Kacau hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam acuan kek. Ratakan.
- Bakar pada suhu 160C selama 25-30 minit atau sehingga kek masak.
- Biarkan sejuk seketika sebelum dipotong.
Info chef: Selain marjerin, boleh juga menggunakan mentega.
3. KEK MARBLE KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 150gm gula halus
- 185gm tepung gandum
- 4 biji telur
- 3/4 sudu teh serbuk penaik
- 1/2 sudu makan ovalette | jika suka
- 1/4 sudu teh garam
- 7 sudu makan susu sejat
- 1 sudu teh esen vanilla
- 60gm marjerin cair
- 3 pewarna makanan pilihan
CARA MEMASAK:
- Panaskan periuk kukusan, griskan loyang dan alas menggunakan kertas minyak. Ketepikan.
- Pukul gula dan telur. Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik, ovalette, garam, susu sejat dan esen vanilla. Pukul hingga kembang.
- Masukkan marjerin cair. Kacau perlahan-lahan sehingga adunan sebati.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
- Tuang adunan berwarna secara berselang seli ke dalam loyang. Tutp permukaan loyang menggunakan aluminium foil.
- Kukus kek selama 45 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong dan dihidangkan.
4. KEK SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
- 125gm tepung gandum | diayak
- 190gm gula pasir
- 90gm marjerin/mentega | dicairkan
- 180ml air suam
- 1/2 bungkus yis segera
- 5 biji telur
- 3 biji kuning telur
CARA MEMASAK:
- Gaul tepung bersama yis dan air suam. Gaul rata dan biarkan selama 20 minit atau sehingga mengembang.
- Pukul gula, telur, telur kuning dan marjerin cair. Kemudian masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Pukul hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah di lenserkan dengan mentega dan sedikit tepung.
- Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 35 minit atau sehingga masak.
Info chef: Pastikan adunan tepung dan yis benar-benar kembang sebelum dimasukkan bahan-bahan lain.
5. KEK SPAN
BAHAN-BAHAN:
- 125gm tepung gandum
- 130gm susu pekat
- 90gm marjerin
- 5 biji telur
- 190gm gula pasir
- 250ml air
- 1 sudu teh soda bikarbonat | diayak bersama tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
- Bagi menghasilkan gula hangus, goreng gula pasir di dalam kuali. Apabila gula cair dan berwarna agak kecoklatan, tuang air. Masak sehingga pekat. Ketepikan.
- Pukul telur hingga kembang. Masukkan marjerin , susu pekat dan esen vanilla. Pukul sebati.
- Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat. Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan gula hangus sedikit demi sedikit sehingga habis. Gaul seklai lagi hingga semua sebati.
- Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar pada suhu 160C selama lebih kurang 40 minit atau sehingga masak.
6. KEK PERMAISURI
BAHAN-BAHAN:
- 230gm marjerin
- 190gm gula halus
- 1/4 sudu teh garam halus
- 4 biji telur
- 250gm tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 2 sudu makan susu tepung
- 1 sudu teh esen ros
- Sedikit kismis | hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul gula dan marjerin sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi hingga sekata.
- Kemudian masukkan esen ros, susu tepung dan garam. Tambahkan tepung gandum dan kaup balikkan dengan menggunakan senduk kayu.
- Susun acuan kertas di atas dulang pembakar, masukkan adunan dan letakkan kismis di bahagian atas kek.
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak.
Resipi Semperit Biscoff Lain Dari Yang Lain Untuk Hari Raya Nanti

Selalunya kalau buat kuih semperit mesti semperit susu je dari dulu lagi, kalini apa kata kita buat semperit Biscoff sempena dah boleh rentas dengan bebas untuk raya ni. Resipi ni dikongsikan oleh Faiqah Che Fauzi di Facebook. Cara asas pembuatan semperit Biscoff ni sama je macam semperit biasa cumanya ada penambahan rasa Biscoff tu jadinya sesiapa yang dah biasa buat semperit tu tak jadi masalahlah kalau nak cuba resipi ini. Jom kita cuba!
SEMPERIT BISCOFF
BAHAN-BAHAN:
1 buku buttercup
1/2 cawan susu pekat
3 sudu besar lotus biscoff spread
2 susu besar lagi guna untuk piping kemudian nanti
1/2 cawan tepung kastard
3 cawan tepung jagung
Biskut lotus yang dihancurkan
Choc chip perisa butterscotch/caramel
CARA PENYEDIAAN:
1. Letak buttercup, susu pekat, lotus spread dalam bekas lepas tu kacau sampai semua mesra
2. Tambah tepung kastard & tepung jagung
3. Uli sampai jadi doh. Doh kena lembut supaya senang nak tekan nanti
4. Tekan doh guna acuan semperit.
5. Pipe kan lotus spread, taburkan biskut lotus biscoff yang dah dihancurkan
6. Letakkan choc chip
7. Bakar suhu 170°c – 25-30 minit
1 adunan ni dapat dalam 60 biji je
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Faiqah Che Fauzi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Ayam Masak Kicap Pedas & Kuih Gulung @ Ketayap Menu Tradisi Keluarga Salina Untuk Berbuka
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official