Hari ni nak kongsi resipi buat donut yang gebu dan cantik kejadiannya. Kadang geram je rasa bila buat donut tapi tak berapa gebu, kan?
Ads
DONUT GEBU
Bahan A
2 sudu besar yis mauripan
1 sudu besar susu pekat
1 sudu besar gula
1/2 cawan air suam
Campur bahan ini dah biarkan kembang
Bahan B
2 cawan tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
Ads
Cara membuat
1. Gaul Bahan B sehingga jadi macam serbuk roti. Kemudian campur Bahan 1. Gaul rata.
2. Masuk dalam bekas dan biarkan kembang (saya perap 15 minit saja).
3. Selepas 15 minit keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk adunan.
4. Kemudian terap gunakan acuan (dan perap lagi 15 minit).
5. Goreng api perlahan. Angkat dan biarkan seketika. Salut gula.
Info:
– Guna mug untuk menyukat.
– Adunan dapat dalam 15 biji (kalau nak banyak gandakan adunan)
Sedapnya Apam Kampung Gula Merah resipi perkongsian saudari Imah Halimah ni. Bahan-bahannya ringkas malah senang nak sukat sebab guna sukatan cawan je. Tak payah susah-susah nak timbang bagai. Lebih istimewa, resipi kuih ni juga tidak terlalu manis. Sesuai sangat bagi anda yang tak suka guna gula banyak dalam penyediaan kuih. Nanti bolehlah buat untuk sarapan atau minum petang. Jom lihat cara-caranya.
CARA MUDAH BUAT APAM KAMPUNG GULA MERAH KURANG MANIS
BAHAN A:
1 paket yis segera (instant yis 11gm) – beli ONLINE
1. Campurkan bahan A dan rendam selama 10 minit sehingga yis naik.
2. Masak bahan B hingga mendidih. Biarkan sejuk dan tapis. Pastikan dapat 2 cawan air gula.
3. Dalam bekas berlainan, gaul bahan C dan buat lubang di tengah. Masukkan bahan A ke dalam bahan C. Gaul rata.
4. Kemudian masukkan bahan B (air gula) ke dalam campuran tadi.
5. Kacau rata sehingga tiada tepung yang berketul.
6. Masukkan 1/2 cawan air (bahan D) pada adunan. Kacau rata.
7. Perap adunan sekurang-kurangnya 1 jam. Tutup bekas semasa perap. ( Empunya resipi perap selama 1 jam 30 minit)
8. Adunan akan naik 2 kali ganda selepas diperap. Semakin lama diperap, adunan akan jadi semakin mengembang dan ringan.
9. Ambil loyang bersaiz 9 atau 10 inci dan oleskan dengan minyak. Kukus selama 45 minit – 1 jam. Pastikan air kukusan telah mendidih sebelum letak loyang.
10. Bila sudah masak, biarkan seketika. Potong semasa suam.
11. Sedia untuk dinikmati bersama kelapa parut yang telah dikukus dan dicampur dengan sedikit garam.
SeEnaknya dapat menikmati kuih talam gula merah. Adakala yang kita beli di gerai, teksturnya agak keras dan kurang berlemak. Jadi, inginkan tekstur yang lembut, boleh goyang gedik, boleh cuba buat sendiri menggunakan resipi ini.
Jika betul-betul mengikut resipi perkongsian daripada Shakinah Zainal ini, boleh menghasilkan kuih talam gula merah yang lembut dan boleh goyang gedik. Pasti memuaskan hati. Jom cuba resipi ini.
Teknik mendonut tanpa perlu diuli memang memudahkan kerja. Elok kembang gebu donut yang dihasilkan memang sesuai untuk ibu-ibu sibuk bekerja menyediakan donut ini. Selamat mencuba!
RESIPI DONUT GEBU TANPA ULI
BAHAN-BAHAN:
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula
*campurkan bahan di atas dan biarkan kembang
4 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
ramaskan bahan2 ni hingga jadi macam serbuk roti.
Kemudian campurkan yis tadi dah gaul rata.
Biarkan selama 1 jam. Pastikan bekas ditutup ye
Adunan memang lembik tau tapi uolls jangan risau ye.. Jangan memandai tambah tepung tau hahahahaha
Lepas satu jam tumbuk2 doh tadi tuk keluarkan angin. kemudian ambil sikit untuk dicanai dan terap.. Masa ni ambil la skit tepung untuk terap acuan
Biarkan selama 30 minit atau sehingga donut kembang.. Lepas tu boleh goreng.