Resipi Nasi Marjerin & Ayam Panggang Memang Padu. Lengkap Dengan Sambal, Kuah Kicap & Sup Puas Makan

Share

Bosan pula makan nasi biasa. Apa kata ubah selera dengan nasi marjerin. Nasi jadi lembut dan wangi aromanya. Dipadu pula dengan ayam panggang memang sesuai dan menyelerakan. Boleh buat menu ini bila keluarga berkumpul nanti , pasti semua menggemarinya.

Bahan-bahan:
4 cawan beras
1 senduk besar marjerin-BELI ONLINE DI SINI
2 biji bawang merah -dimayang halus
Sehelai daun pandan
2 kiub ayam-BELI ONLINE DI SINI
1 senduk kismis

Cara memasak:
1.Basuh beras. Toskan.
2.Cairkan marjerin dalam periuk nasi.
3.Goreng bawang hingga terbit bau.
4.Masukkan beras.
5.Kacau rata. Masukkan air secukupnya.


6.Akhir sekali masukkan daun pandan, kiub ayam dan kismis.
7.Kacau sehingga sebati.

Ayam Panggang

Bahan-bahan:
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 sudu madu
2 sudu sos tiram-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kicap pekat
1 sudu minyak bijan (pilihan)
Sedikit lada sulah-BELI ONLINE DI SINI

Cara membuat:
1.Campurkan semua bahan tadi di dalam satu mangkuk,tak perlu letak garam, namun kalau nak masin sedikit, letak garam sedikit sahaja sebab sos tiram sudah masin.
2.Kemudian perap ayam yang telah direbus tadi dalam 15 minit.
3.Guna api sederhana kecil, apabila minyak betul-betul panas masukkan ayam, namun jangan masuk banyak sangat.
4.Goreng dalam 5 minit ke 7 minit sahaja. Terpulang sama ada nak menggoreng, gril dalam oven atau panggang atas arang.

Sambal Nasi Ayam

Bahan-bahan:
6 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1 sudu jus limau nipis


Sedikit halia (anggaran 1 ruas jari kelingking)
4 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
Air rebusan ayam 3/4 cawan
1 sudu kecil tepung jagung yang dilarutkan dengan 2 sudu air

Cara membuat:
1. Kisar semua bahan.
2.Masukkan air rebusan tadi.


3.Masukkan dalam periuk, masak guna api kecil.
4.Dah mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis.

Kuah Kicap Nasi Ayam

Bahan-bahan:
Kuah kicap perapan ayam di atas
Kicap manis cap kipas udang
Sedikit garam
Air rebusan ayam

Cara membuat:
1.Panaskan air rebusan ayam dan kicap di dalam periuk.
2.Kalau nak lebih pekat, gunakan kicap pekat atau tambahkan sedikit tepung jagung. Bagi sesetengah orang, mereka perahkan air asam limau ke dalam kicap. Jadi bergantung kesukaan anda, kalau suka bolehlah perah sedikit asam limau untuk kuah kicap nasi ayam anda.

Sup Ayam

Bahan sup
Air rebusan ayam
Lada sulah
Daun sup
Garam secukup rasa

Cara membuat:
1.Panaskan air rebusan ayam, tambahkan air jika terlalu pekat.
2.Masukkan lada sulah dan garam secukup rasa.
3.Taburkan daun sup di atasnya.

Kredit : Nurul Hawa Nadila Sari

#Dapomamakemba

ANDA SEDANG MENCARI PRESSURE COOKER , JOM KLIK DI SINI.

https://www.rasa.my/buka-puasa-dengan-cinnamon-roll-pasti-habis-seloyang/

Published by
Putri