Paf sardin menu sarapan atau minum petang. Pasti seisi keluarga menggemarinya. Bagi membezakan kesedapan sesuatu paf itu apabila pastrinya tidak keras dan sempurna untuk dinikmati. Boleh follow langkah berikut .
1.Masukkan tepung gandum, garam & marjerin (50gm) di dalam mangkuk adunan diikuti air sedikit demi sedikit. Putar adunan sehingga menjadi doh
2.Uli adunan dan tutup dengan plastik. Biarkan 20 minit
3.Tabur sedikit tepung di atas papan canai & canai doh menjadi segi empat panjang setebal kira2 1cm
4.Potong nipis marjerin pastri (400gm) dan atur di atas separuh bahagian doh yang dicanai tadi. Lipat doh menutup marjerin pastri dan tekan sekelilingnya
5.Canai semula doh untuk meratakan marjerin pastri di dalamnya menjadi setebal 1 inci
Ads
6.Lipat tiga doh & masukkan di dalam peti sejuk 20 minit. Keluarkan doh dan ulang langkah sama (canai & lipat tiga) dua kali lagi
7.Balut doh dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk tiga hingga empat jam sebelum digunakan
8.Untuk membuat paf sardin, canai pastri setebal 0.5cm, tekap dengan acuan bulat & letakkan di dalam mangkuk aluminium foil
9.Isikan pastri dengan inti sardin kentang yang telah disediakan terlebih dahulu
10.Tuangkan bancuhan telur 3/4 diatas pastri
11. Bakar pada suhu 180’C selama 30 minit atau sehingga masak (panaskan oven terlebih dahulu)
Inti Sardin
Bahan-bahan:
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
2 sudu makan rempah kari ikan (jadikan pes)
1 tin sardin (ambik isi sahaja)
2 biji kentang (dipotong dadu)
Daun sup (dihiris nipis)
Sedikit minyak untuk menumis
Cara memasak:-
1.Panaskan minyak di dalam kuali
2.Saute bawang besar, daun kari, halba campur hingga naik bau
3.Masukkan pes kari & kacau hingga terbit minyak
Ads
4.Masukkan sardin, hancur2 kan & kacau rata
5.Masukkan ubi kentang , kacau rata & masukkan air setakat tenggelam kentang sahaja
6.Masak inti sehingga separuh kering.
7.Masukkan garam secukup rasa & daun sup.
8.Tutup api & biarkan inti sejuk
Resipi Telur
Bahan-bahan:
2 biji telur
200gm cooking cream
Sedikit garam
Cara membuat:-
Ads
1.Pukul telur hingga kembang
2.Masukkan cooking cream & gaul rata
3.Masukkan secubit garam
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Ikhlas dari Datin Shida Yusoff @missdessertparlour
Roti enak gebu dan lembut, keluar panas-panas dari oven , huh, tak boleh ceritalah nikmatnya.
Yang penting cara ulinya kena betul dan gunakan bahan bermutu. Jom cuba aneka resipi roti buku (loaf) yang enak ni.
1.HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
20gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
450gm Air sejuk
120gm Serat gandum kasar
20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza. 3. Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu. 4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar ( 5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas. 7. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. 10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF : Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Roti yang menyihatkan Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
2. 7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
70gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
450gm Air sejuk
50gm Serat Gandum kasar
150gm – Bijian Campuran – 7 jenis
20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. 4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah. 7. Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 8. Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan. Info chef: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Mengandungi tujuh jenis bijirin Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
3. GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
8gm Garam halus
50gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
250gm Air sejuk
30gm serbuk teh hijau
50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK: 1. Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan. 2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 3. Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit. 4. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 5. Setelah itu, kelim doh dengan cermat. 6. Letakan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening. 7. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 8. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan. 9. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan panas-panas.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa teh hijau yang beri keunikan pada roti Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
4. HONEY OAT LOAF
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
80gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
60gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
350gm Air sejuk
150gm – Oat Bermadu ( seperti dia atas )
150gm Oat
100gm Madu
1. Untuk membuat oat madu; Campurkan Oat dan Madu ke dalam mangkuk dan gaul rata. 2. Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan. 3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan. 4. Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti. 5. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. 6. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. 7. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 8. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 9. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 10. Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi. 11.Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef:Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk menggelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa madu dan oat yang sedap Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
5. DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
350gm Air sejuk
30gm Black Charcoal Powder
20gm Brown Malt Flour
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 4. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. 10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Saiz Hidangan : 4 biji loaf Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa yang amat berbeza Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
Siapa kata menu untuk diet tak sedap? Salah ye, banyak je menu sedap yang boleh diolah semula ikut cita rasa. Asalkan anda tahu kalori yang perlu diambil dan menggunakan cara memasak yang sihat. Berikut RASA bawakan dua resipi menu sihat yang pantas disediakan dan sihat.
SANDWICH PESTO AYAM
BAHAN-BAHAN:
1 cawan daun ketumbar
1 ulas bawang putih
15gm daun pudina
1 sudu makan kacang tanah, dibakar
1/3 cawan minyak zaitun
Garam dan lada hitam secukup rasa
1/4 cawan keju cheddar
1 biji limau nipis | diambil jus
2 keping dada ayam | direbus dan dicarik
1 buku roti Perancis
1 biji tomato | dihiris
3 helai daun salad | dihiris
CARA MEMASAK:
Kisar daun ketumbar, daun pudina, bawang putih dan kacang secara kasar.
Masukkan minyak zaitun secara sedikit demi sedikit secara perlahan-lahan. Kisarkan sehingga lumat.
Perasakan dengan garam, limau nipis dan lada hitam secukupnya.
Masukkan pesto ke dalam mangkuk berisi isi ayam. Gaul rata.
Potong roti Perancis dan susun daun salad serta tomato dengan secukupnya.
Sudukan pesto ayam. Sedia untuk dinikmati.
WRAP CAPATI KAMBING MASALA
BAHAN-BAHAN:
5-6 kepingan daging kambing (lamb chop)
250ml santan
Kepingan tortilla secukupnya
5 helai daun salad | dihiris
Sedikit daun ketumbar | dihiris
2 biji tomato | dihiris
Air secukupnya
BAHAN REMPAH:
2 sudu makan serbuk jintan putih
2 sudu makan serbuk ketumbar
2 sudu makan serbuk paprika
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam masala
1 sudu teh serbuk pala
2 sudu makan puri tomato
BAHAN TUMIS :
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 biji bawang besar | dipotong dadu
2 biji buah tomato | dicincang
3 inci halia | ditumbuk lumat
6 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Bagi menyediakan sos masala, panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis serta buah pelaga sehingga naik bau. Kemudian masukkan bawang besar dan kacau perlahan sehingga garing.
Masukkan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk. Kacau perlahan sehingga garing. Seterusnya masukkan bahan rempah dan sedikit air. Kacau perlahan sehingga pecah minyak.
Seterusnya masukkan puri tomato. Kacau lagi sehingga pecah minyak.
Akhir sekali masukkan santan. Kacau sehingga kuah pekat. Tutup api.
Sapukan sedikit kuah masala yang dimasak tadi ke atas kepingan kambing dan panggang hingga masak.
Ambil dagingnya, letakkan di atas tortilla. Taburkan hirisan salad, daun ketumbar dan tomato. Sudukan sedikit sos masala. Gulung kemas dan hidangkan.
Tak terasa nak makan nasi? Ini ada cara-cara buat piza yang paling senang! Anda tak perlu susah-susah nak uli tepung dan tak guna ketuhar pun untuk masak. Sangat senang kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari SyazwAni DaRwiny ni. Memang terbaik!
RESIPI PIZA EKSPRESS GUNA ROTI ARAB
BAHAN-BAHAN:
Roti arab secukupnya
Sos pasta @ tomato puri
Sos cili secukupnya
Mayones
Mentega @ marjerin
Keju mozarella
BAHAN TOPPING (BOLEH PELBAGAIKAN IKUT CITARASA):
Bawang Holland – dipotong dadu kecil
Sosej – dihiris
Isi ketam – dihiris
Cili benggala – dipotong kecil
Cili merah – dihiris
CARA MEMASAK:
1. Ambil sekeping roti arab dan sapu mentega di kedua-dua belah permukaan roti.
2. Sapu sos pasta. Jumlahnya ikut citarasa masing-masing.
3. Kemudian letak bahan-bahan topping dengan rata.
4. Paipkan juga mayones dan sos cili.
5. Taburkan keju mozzarella. Lagi banyak keju, lagi sedap!
6. Akhir sekali taburkan oregano leaves & chili flakes untuk menjadikan rasa piza lebih sedap dan wangi.
7. Masukkan piza ke dalam pemanggang yang telah dipanaskan dan masak selama 8-10 minit menggunakan api yang paling kecil. Jika besar, dasar roti akan hangus dan tak sedap.
8. Bila keju dah cair, angkat. Sedia untuk dinikmati.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.