Paprik ayam memang sedap kalau makan di kedai tomyam. Ada yang suka paprik ayam dan ada yang suka paprik campur. Menu ini cukup lengkap kerana ada sayuran sekali dalam hidangan.

Paprik ayam ini dihidang dengan nasi panas, sekali dengan telur dadar, memang padu gabungannya. Tak percaya, cuba buat. Ikut saja resipi perkongsian daripada Khas Fena ini. Memang sedap macam di kedai tomyam. Gerenti makan bertambah.

PAPRIK AYAM

BAHAN-BAHAN:

1 labu bawang besar

4 ulas bawang putih – Boleh beli online di sini

1 inci halia

1 batang serai (diketuk)

3 sudu besar cili kisar – Boleh beli online di sini

Dada ayam / atau bahagian lain (dipotong kecil)

2 sudu besar sos cili

2 sudu besar sos cili Thai – Boleh beli online di sini

Ads

1 sudu besar sos tiram

1 sudu besar sos ikan – Boleh beli online di sini

½ sudu besar kicap manis

½ mangkuk air

Lobak merah – Boleh beli online di sini

Putik jagung

Brokoli

Kubis bunga

6 biji cili padi (diketuk) 

Kacang panjang / kacang buncis (pilihan)

Daun limau purut

Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam

CARA MEMASAK:

Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan hali yang telah dihiris, serta serai yang telah diketuk.

Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam

Setelah bahan tadi garing, masukkan cili kisar.

Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam

Masak sehingga garing, pecah minyak begini.

Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam

Kemudian, masukkan dada ayam atau bahagian ayam yang lain yang telah dipotong kecil. Masak sehingga ayam kecut atau sampai masak.

Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam

Setelah itu, masukkan sos cili, sos cili Thai, sos tiram, sos ikan dan kicap manis.

Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam

Ads

Masukkan setengah mangkuk air.

Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam

Biarkan mendidih seketika.

Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam

Masukkan pula sayuran seperti lobak merah, kubis bunga, brokoli dan putik jagung. Kalau ada kacang panjang atau kacang buncis pun boleh masukkan. Jangan lupa masukkan sekali cili padi yang telah diketuk.

Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam

Akhir sekali, masukkan daun limau purut. Buangkan tulang tengah daun tu ye. Tak masuk daun ni, tak menjadi lah paprik.

Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam

Sayuran dah lembut, bolehlah tutup api. Tak perlu tambah garam atau perasa lain lagi. Sos tadi dah beri cukup rasa.

Resipi Paprik Ayam Terbaik, Rasa Macam Makan Di Kedai Tomyam

Selamat mencuba.

Ads

Kredit: Khas Fena

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Peminat Ikan Patin Masak Tempoyak, Memang Kecur Liur Dibuatnya

Kuih Cara Berlauk, Resipi Anti Gagal Dan Tak Membazir

Resipi Air Nanas Laici Sparkling Yang Sedap & Menyegarkan. Wajib Cuba Raya Ini!

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI