Resipi Paprik Udang Banjir. Sedap & Mudah Masak.

Share

Masakan paprik cukup terkenal di kedai makan di Thailand & Malaysia. Hidangan lengkap dengan isi ayam, udang, sotong, dan sayur-sayuran ini memang sedap! Pedas, masam, masin memang cukup. Nak cuba resipi Paprik Udang Banjir yang sedap perkongsian saudari HasnorFadila Kadir ni? Ini bahan-bahan yang anda perlukan.

 

CARA MASAK PAPRIK UDANG BANJIR

 

 

BAHAN-BAHAN:

  • Ayam/udang/sotong
  • Aneka sayuran ( lobak merah, b
    unga kubis, jagung kecil, tomato, cendawan, kacang panjang, kacang buncis)
  • 1 senduk cili kering kisar
  • 1 biji bawang holland – dihiris
  • 1 biji bawang merah – dihiris
  • 5 ulas bawang putih – dihiris
  • Halia – dihiris
  • Serai – diketuk
  • Daun limau purut
  • Bawang besar/holland potong bulat
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan kicap manis
  • Garam, gula & serbuk perasa secukupnya
  • Air secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih, halia bawang merah, bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili kering kisar. Tumis lagi hingga garing.
  3. Masukkan sedikit air, sos cili, sos tiram, sos tomato dan serai.
  4. Selepas itu masukkan lobak merah, kubis bunga dan daun limau purut. Masak hingga sayur lembut.
  5. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa ikut citarasa anda.
  6. Seterusnya masukkan udang, cendawan, tomato dan bawang holland.
  7. Akhir sekali masukkan kacang buncis atau kacang panjang. Gaul semua bahan hingga sekata dan masak sempurna. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

INFO: Boleh tambah isi ayam, sotong atau daging. Boleh juga campurkan ikut citarasa anda.

 

 

Kredit resipi & foto: HasnorFadila Kadir

 

ANDA JUGA BOLEH CUBA:

Published by
Nur