Pau goreng inti kacang merah yang rangup dan sedap sesuai dijadikan hidangan waktu sarapan. Buat doh pau lebih sikit boleh juga diisikan dengan inti lain atau juga goreng kosong.
Pau goreng macam ni memang sedap untuk dijadikan menu ketika sarapan mahupun minum petang. Pau goreng berinti kacang merah, inti sambal antara yang menjadi pilihan ramai. Rangup di luar lembut di dalam.
Makan dengan keluarga sambil minum kopi atau teh cukup menyelerakan. Makan pula panas-panas memang tak cukup satu. Bolehlah cuba nanti!
Resepi Pau Goreng Inti Kacang Merah Gebu
Bahan-bahan:
800 gram tepung gandum
1 biji telur
3 sudu besar planta
2 sudu besar susu pekat
Ads
1 sudu kecil gula
½ gelas air suam
1 peket yis
Air sejuk secukupnya
Cara Memasak:
Masukkan gula, yis & air suam. Biarkan seketika hingga yis tu nampak kembang dalam gelas.
Dalam satu bekas masukkan tepung gandum, telur, planta, susu pekat & bancuhan yis.
Kemudian, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga doh lembut. Pastikan masukkan air tu masukkan sedikit2 ye supaya doh tak terlebih air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
Kemudian rehatkan doh, sehingga naik 2 kali ganda.
Kemudian, tumbuk2 manja sikit doh gitu, supaya udara keluar.
Ambil sedikit doh, masukkan inti kacang merah & bulat2kan. Buat sendiri letak inti meriah gitu.
Ads
Dalam dulang untuk susun pau tu, pastikan taburkan dengan tepung dulu. Kemudian, lepas siap susun doh ayakkan sedikit tepung di atas doh supaya bila kita nak ambil untuk goreng tak melekat di tangan. Rehatkan sekejap.
Kemudian, gorengkan pau. Pastikan minyak panas. Semasa permulaan perlahankan api, kemudian guna api sederhana.
Jika suka garing boleh goreng lama sikit, yang suka lembut kurangkan masa goreng. Angkat dan sejatkan supaya minyaknye turun.
Apom Lenggangsememangnya digemari ramai. Kuih tradisi ini sememangnya sangat popular terutamanya di negeri-negeri belah Utara.
Kuih lama ni memang terbaik dek kerana rasanya yang lemak-lemak manis. Kelihatan seakan lempeng namun ada sedikit berbonjol di bahagian tengah. Bila dimakan, memang rasa tak jemu. Satu tak cukup ni. Makan 2-3 keping barulah puas.
Bagi anda yang suka sangat makan Apom Lenggang yang sedap seakan pasar malam, resipi mudah perkongsian saudari Nor Atika Nazirah ini harus dicuba. Jom lihat cara-caranya. Anda pasti tak sabar nak cuba ni.
RESIPI APOM LENGGANG SEDAP & MUDAH ALA PASAR MALAM
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung beras –beli online disini
1/2 cawan tepung gandum – beli online disini
3/4 cawan gula
1 biji telur
1 cawan air
1 cawan santan
1/2 cawan kelapa parut – jika suka.tak letak pun tak apa
1 sudu teh mauripan – beli online disini
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali kelapa parut.
2.Kisar semuanya, tapis ke dalam bekas dan tutup. Perap selama satu jam.
3.Kemudian buka bekas tadi dan kacau adunan. Masukkan kelapa parut dan kacau lagi hingga sebati.
4.Panaskan kuali, sapu minyak dan tuang sesenduk adunan tadi.
5.Lenggang adunan di kuali dan tutup.
6.Bila kuih kelihatan masak dan kekuningan, bolehlah angkat dan gulung.
Cuti esok best kan kalau dapat makan kuih talam. Kalau biasa buat talam keladi jom kita ubah jadi talam keledek pulak. Rasa keledek yang manis memang sedap bila dimasukkan dalam ramuan kuih talam. Jom kita masak kuih talam yang gerenti sedap ni, sambil tengok perarakan Merdeka di kaca tv..
TALAM KELEDEK (ASALNYA TALAM KELADI)
BAHAN-BAHAN :
Bahan : Lapisan Bawah (A) 220 gm tepung beras (yatie guna 2 cawan)
40 gm tepung ubi (yatie guna 3 sudu besar)
1 1/2 sudu teh garam
5 sudu besar gula pasir (yatie tambah, suka manis sikit kuih ni)
300 ml santan pekat
700 ml air (B) 250 gm keledek (keladi) – (lebih sikit pun tak apa) – buang kulit, basuh, (basuh dengan air garam supaya tidak hitam), potong kiub dan kukus selama 5 minit – (kukus baru timbang)
CARA MEMASAK : 1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati.
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B .
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10' x 3".
4. Kukus selama 25 minit
Bahan : Lapisan Atas 150 – 180 gm tepung gandum (yatie guna 1 1/2 cawan)
250 gm gula halus
3 – 5 biji telur (yatie guna 3 biji)
250 ml santan
500 ml air
sedikit pewarna
CARA MEMASAK : 1. Bancuh semua bahan , tapis ke dalam periuk.
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah.
3. Kukus selama 30 minit. (Lap 5 minit sekali)
Resepi : Chef Asma
Rujukan : Sinar Kehidupan Kredit khairiah khaizu
Siapa suka Cucur Badak, kuih tradisi ini antara kuih yang memang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. Sentiasa menjadi carian untuk kudapan sarapan mahupun minum petang. Tapi semakin hari kuih ini semakin mahal harganya. Kalau korang peminat kuih ini mesti 2-3 biji tak cukup. Apa kata korang buat sendiri kuih ini.
CUCUR BADAK BAHAN-BAHAN:
INTI:
1/2 biji kelapa parut | putih sahaja
2 sudu makan udang kering
2 sudu makan pes cili kering
1 sudu teh air asam jawa
3 ulas bawang merah | kisar
1 ulas bawang putih | kisar
1 cm halia | kisar
1 batang serai | kisar
Garam dan gula secukup rasa
DOH:
250gm keledek | rebus dan lenyek
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan kisar bersama kelapa parut, pes cili, garam, gula dan air asam jawa.
Gaul rata, kemudian rasa jika tidak cukup garam atau gula boleh tambah lagi (inti ini sedikit manis).
Panaskan 1 sudu minyak masak dalam kuali, kemudian masukkan inti yang sudah digul rata tadi.
Kacau hingga Sedikit garing,
Tutup api dan ketepikan.
Gaulkan tepung bersama garam halus.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dalam bekas berisi keledek yang telah dilenyek.
Uli hingga menjadi doh lembik dan tidak melekat di tangan.
Ambil sedikit doh sebesar bola pingpong, leperkan dan masukkan inti di tengah kemudian bulatkan semula dan leperkan sedikit. Lakuka hingga habis adunan.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira