Pau goreng inti kacang merah merupakan antara kuih yang digemari ramai terutamanya jika dimakan panas-panas. Pau yang gebu pasti akan buat anak-anak makan tanpa henti. Cubalah buat di rumah untuk menu minum petang hujung minggu nanti dengan menggunakan resipi yang dikongsi oleh Eyfa Emir ini.
PAU GORENG KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
1 kg tepung gandum
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
4 sudu besar minyak
Bancuhan yis (1 paket yis kering + 2 sudu besar gula + air suam)
Air suam dalam 2 1/2 cawan
CARA PENYEDIAAN:
1. Bancuh yis dahulu dan biarkan sehingga kembang.
2. Satukan bahan kering termasuk minyak.
3. Gaul rata dengan menggunakan tangan atau pengadun doh.
Hebat sungguh khasiat kacang walnut ni. Walnut mengandungi anti oksidan dua kali lebih banyak daripada jenis kacang lain. Anti oksidan pada walnut memiliki manfaat 15 kali lebih besar berbanding vitamin E .
Kredit foto : hamiast.com
Anti oksidan dalam walnut mampu melindungi tubuh daripada kerosakan akibat bahan-bahan kimia yang menyebabkan penyakit. Jom semak apa lagi manfaat kesihatan yang terdapat pada walnut…
1. Memelihara Jantung Selain kaya antioksidan, walnut juga kaya dengan asid lemak omega 3 yang meningkatkan jumlah kolesterol baik dalam tubuh dan menyingkirkan kolesterol jahat. Sengenggam walnut boleh mengelakkan daripada penyakit jantung, stroke, atau penyakit jantung koroner.
Krediti foto : medicalnewstoday.com
2. Mengurangkan keradangan Walnut juga diketahui mampu mengatasi penyakit keradangan seperti asma, psioriasis, eczema, atau arthtritis.
3. Meningkatkan pertahanan badan Anti oksidan yang ada dalam walnut membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan melindungi tubuh dari proses penuaan, kanserr, dan penyakit saraf.
4. Membuat kulit sihat bermaya
Kredit foto : instructables.com
Kandungan omega-3 pada walnut juga menguatkan membran sel kulit, mengunci kelembaban, dan nutrisi di dalamnya yang boleh menyihatkan kulit dan mengeluarkan racun dari sel kulit. Walnut juga boleh melindungi kulit dari kekeringan. Ia juga digunakan dalam bahan aroma terapi, dan produk kosmetik.
5. Kehamilan Wanita hamil disyorkan memakan walnut. kandungan vitamin B kompleks yang tinggi serta vitamin lain seperti folat, riboflavin, thiamin, dan lainnya sangat diperlukan oleh ibu hamil.
6. Kaya mineral Walnut mengandung banyak memerulkan mineral seperti mangan, potassium, kalsium, besi, magnesium, dan tembaga. Mineral ini juga baik untuk untuk perkembangan sperma lelaki.
7. Melawan sembelit Walnut juga baik untuk sistem penghadaman dan boleh untuk mengatasi masalah konstipasi atau sembelit.. Memakan walnut secara teratur dan makanan kaya lemak lainnya akan menjauhkan anda daripada sembelit.
8. Mencantikkan rambut Walnut adalah makanan berkhasiat untuk rambut sihat, ia kaya dengan biotin. Biotin adalah nutrisi penting yang diperlukan untuk menguatkan rambut, meningkatkan pertumbuhan rambut dan mencegah kerontokan. Kurangnya biotin selalu dikaitkan dengan rambut rontok atau patah.
9. Makanan Diet
Kredit foto : delishknowledge,com
Sedang berdiet? Anda disyorkan menambahkan walnut dalam makanan diet anda. Kacang ini memiliki kolesterol rendah. Namun ingatwalnut juga tinggi kalori yang tidak boleh dimakan terus menerus atau berlebihan. Pastikan hanya menambahkan sekitar 1.5 auns pada menu diet .
Dah tahu khasiatnya jom kita buat pie berasaskan inti walnut seperti yang dikongsikan resipinya: allrecipes.com
ENGLISH WALNUT PIE
Kredit foto : allrecipes.com
BAHAN-BAHAN
3 biji telur
¼ sudu teh garam
¾ cawan gula halus
2 sudu teh ekstrak vanilla
¾ cawan sirap jagung
1 cawan walnut cincang
¼ cawan mentega
23 sm kulit pie
Bahan kulit pie: (saiz besar, 23 sm)
1 cawan tepung
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan mentega (beku terus dari peti ais ye)
4 sudu besar air ais sejuk
CARA MEMASAK : Cara buat kulit pie : 1. Campurkan mentega dan tepung dalam satu mangkuk. Pakai jari ratakan butter dan tepung menjadi serbuk. Tetapi jgn lama sangat, cukuplah sehingga butter tu bergaul dengan tepung. 2. Masukkan air sejuk sesudu demi sesudu, putar tepung dengan hujung pemegang senduk kayu sehingaga adunan nampak berketul dan agak boleh dibentuk 3. Kemudian guna tangan dan bentuk kan adunan menjadi bulat dengan menekan nekan sehingga padat.
Resipi kulit pie :www. enyabdullah.com
Cara memasak inti : 1. Panaskan oven suhu 205 darjah celcius 2. Pukul telur dalam mangkuk besar. Masukkan gula, garam vanilla dan sirap jagung hingga sebati. 3. Cairkan mentega dan masukkan ke dalam adunan telur tadi, kacau. 4. Masukkan walnut dan kacau 5. Tuangkan inti ke dalam kulit pie 6. Bakar selama 10 minit, kemudian kurangkan ke suhu 150 darjah Celcius. 7. Teruskan membakar selama 35 min hingga 45 minit.
Sedapnya Kerabu Pucuk Paku Tauge Kerang stail utara ni. Kombinasi rasa masam, pedas masin. Ada bau wangi serai dan lengkuas. Memang sangat membuka selera. memang enak dijadikan sebagai kerabu. Menerusi perkongsian saudari Nor Haida, beliau berkongsi cara-caranya menyediakan sajian Kerabu Pucuk Paku Tauge Kerang yang simple tetapi sangat enak. Cubalah. Pasti anda akan suka akan rasanya.
CARA MEMBUAT KERABU PUCUK PAKU TAUGE KERANG STAIL UTARA
BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk kerang rebus – ambil isi
Seikat pucuk paku (harga RM1@RM2) – celur dan tos
2@3 genggam tauge – celur dan tos. Jika suka tauge rangup, tak perlu celur. Cuci bersih sahaja
1 biji bawang besar – hiris nipis
4 sudu santan pekat
3 sudu besar kerisik – beli online disini
2 sudu air limau nipis
Garam secukupnya – boleh ganti dengan sos ikan
Gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
3 batang serai
½ inci lengkuas
5-8 biji cili api
Belacan sebesar ibu jari – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Satukan bahan kisar dan masukkan sedikit air. Cukup sekadar untuk pusingkan mata blender sahaja. Jangan letak banyak air untuk elak kerabu jdi berair. Jika rajin, boleh tumbuk hingga lumat.
2.Tuang bahan blender dalam besen. Masukkan kerisik, bawang besar, air limau nipis, santan, garam dan gula. Gaul sebati. Boleh tambah Ajinomoto jika suka.
3.Masukkan isi kerang, pucuk paku dan tauge. Gaul lagi dan rasa. Jika ada kurang perisa, tambah ikut selera masing-masing.
Kali ni RASA kongsikan resipi sotong kukus limau. Sihat makan kukus-kukus ni. Sebab tak guna minyak dan garam. Makan semuanya bahan semula jadi dan rasa pun memang sedap.
SOTONG KUKUS LIMAU
Bahan-bahan
1 atau 2 ekor sotong saiz besar
Lengkuas
Serai
Daun ketumbar (akar sekali)
Bawang putih
Cara membuat
1. Cuci sotong bersih-bersih.
2. Potong sotong macam dalam gambar. Jangan sampai putus. Kelar saja.
3. Susun sotong dalam bekas untuk kukus, letak lengkuas, serai (potong).
4. Letakkan akar ketumbar, sedikit bawang putih letak atas sotong.
5. Kukus sotong dengan api kuat. Sudah masak, buang air sotong.
Bahan sos
1 sudu besar gula
3 sudu besar air perahan limau nipis
2 1/2 sudu besar sos ikan
1 ulas bawang putih
Cabai melaka merah, hijau (dipotong)
Daun ketumbar
Daun pudina
Cara buat sos
1. Masuk gula, air perahan limau nipis, sos ikan, bawang putih dan cabai melaka. Kacau sehingga hancur.
2. Selepas sos siap, tuang sos atas sotong yang dikukus tadi. Tabur daun ketumbar dan daun pudina. Hias dengan limau nipis yang dihiris bulat. Siap untuk dimakan dengan nasi panas.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!