Resipi Pau Kacang Merah Gebu.

Share

Buat fresh, makan panas-panas. Makan satu je memang tak cukup ni. Bagi anda yang teringin nak buat pau sendiri, boleh cuba resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ini. Untuk intinya, selain kacang merah, boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.

Resipi Pau Kacang Merah Gebu.

Bahan A:

  • 1 1/2 cawan air suam
  • 1 paket yis
  • 2 sudu besar gula pasir
    ( Satukan semua dalam satu bekas. Kacau dan biarkan 5 – 6 minit lebih kurang )

Bahan B:

  • 4 1/2 cawan tepung pau ( tepung gandum pun boleh )
  • 3 sudu besar shortening (jika tiada, boleh gantikan dengan mentega )
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 1/2 sudu teh double action baking powder ( guna baking powder biasa pun boleh )
    ( Satukan semua bahan B. Gaul hingga jadi serbuk)

Inti:

  • Pes kacang merah ( boleh dibeli di kedai bakeri)

 

Cara membuat:

Masukkan larutan yis ( bahan A ) ke dalam bahan B. Gaul rata dan uli sebati selama lebih kurang 8 – 10minit.

Kemudian peram doh dalam bekas bertutup selama 15-18 minit di tempat yang bersuhu agak panas ( contohnya seperti dalam kereta, tempat yang kena cahaya matahariatau di dalam rumah pun boleh.)

Seterusnya, ambil doh dan uli kembali. Kemudian bulat-bulatkan menjadi ketulan doh kecil.

Ambil satu doh dan masukkan inti. Lapik bahagian bawah doh dengan daun pisang atau kertas.Ulang langkah sehingga semua doh siap dimasukkan inti. Peram doh pau selama 20 minit. Jika anda menggunakan inti kaya, peram selama 15-18 minit sahaja.

Sementara tunggu pau naik. panaskan air kukusan hingga mendidih. Setelah pau kelihatan naik, kukus selama 7-8 minit guna api besar. (balut penutup menggunakan kain bagi mengelakkan wap keluar)

Sedia untuk dinikmati.

 

Info chef:

  1. Setiap doh perlu ditimbang seberat 40 gramsetiap satu.
  2. Setiap kali kukus pau yang seterusnya,lap dahulu bawah penutup kukusan. Ia bagi mengelakkan lebihan wap air menitis pada pau.
  3. Untuk dapatkan pau yang sentiasa lembut, simpan dalam bekas kedap udaradan elakkan pau terdedah.

Kredit resipi & gambar: Mariana Zainal

 

Published by
Nur