Buat fresh, makan panas-panas. Makan satu je memang tak cukup ni. Bagi anda yang teringin nak buat pau sendiri, boleh cuba resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ini. Untuk intinya, selain kacang merah, boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
Resipi Pau Kacang Merah Gebu.
Bahan A:
Bahan B:
Inti:
Cara membuat:
Masukkan larutan yis ( bahan A ) ke dalam bahan B. Gaul rata dan uli sebati selama lebih kurang 8 – 10minit.
Kemudian peram doh dalam bekas bertutup selama 15-18 minit di tempat yang bersuhu agak panas ( contohnya seperti dalam kereta, tempat yang kena cahaya matahariatau di dalam rumah pun boleh.)
Seterusnya, ambil doh dan uli kembali. Kemudian bulat-bulatkan menjadi ketulan doh kecil.
Ambil satu doh dan masukkan inti. Lapik bahagian bawah doh dengan daun pisang atau kertas.Ulang langkah sehingga semua doh siap dimasukkan inti. Peram doh pau selama 20 minit. Jika anda menggunakan inti kaya, peram selama 15-18 minit sahaja.
Sementara tunggu pau naik. panaskan air kukusan hingga mendidih. Setelah pau kelihatan naik, kukus selama 7-8 minit guna api besar. (balut penutup menggunakan kain bagi mengelakkan wap keluar)
Sedia untuk dinikmati.
Info chef:
Kredit resipi & gambar: Mariana Zainal