Mangga muda selain dicicah dengan asam, dibuat jeruk atau kerabu mangga ada satu lagi menu yang boleh menaikkan selera makan iaitu pecal mangga.

Hanya menggunakan empat bahan saja termasuk mangga muda, lauk juga sedap dimakan begitu saja. Kalau makan dengan nasi, kena jaga-jaga sebab boleh buat kita menambah.

Cara buat pecal mangga 

Resipi Pecal Mangga Hanya Guna 4 Bahan. Lagi Sedap Bila Ada Isi Ikan

Bahan-bahan:
1 biji mangga muda
Sedikit lada hitam
1-2 biji bawang merah
Isi ikan rebus atau panggang
Santan pekat
Garam
Gula

Resipi Pecal Mangga Hanya Guna 4 Bahan. Lagi Sedap Bila Ada Isi Ikan

Cara membuat:

Ads

 

  1. Cincang halus buah mangga. Ketepikan seketika.

 

2. Selepas itu, tumbuk bawang merah dan lada hitam. Tak perlu terlalu lumat.

 

4. Masukkan ikan dan tumbuk bersama bawang merah dan lada hitam tadi.

Resipi Pecal Mangga Hanya Guna 4 Bahan. Lagi Sedap Bila Ada Isi Ikan

 

5. Bila dah sebati, masukkan ke dalam buah mangga yan dicincang halus tadi.

 

Ads

6. Masukkan santan pekat.

 

7. Tambahkan sedikit garam dan gula. Biar sebati.

Resipi Pecal Mangga Hanya Guna 4 Bahan. Lagi Sedap Bila Ada Isi Ikan

Ads

 

8. Siap. Boleh makan dengan nasi panas.

 

Sumber: Mim Yusof

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI