Makan

Resipi Pecal Mangga Hanya Guna 4 Bahan. Lagi Sedap Bila Ada Isi Ikan

Share

Mangga muda selain dicicah dengan asam, dibuat jeruk atau kerabu mangga ada satu lagi menu yang boleh menaikkan selera makan iaitu pecal mangga.

Hanya menggunakan empat bahan saja termasuk mangga muda, lauk juga sedap dimakan begitu saja. Kalau makan dengan nasi, kena jaga-jaga sebab boleh buat kita menambah.

Cara buat pecal mangga

Bahan-bahan:
1 biji mangga muda
Sedikit lada hitam
1-2 biji bawang merah
Isi ikan rebus atau panggang
Santan pekat
Garam
Gula

Cara membuat:

 

  1. Cincang halus buah mangga. Ketepikan seketika.

 

2. Selepas itu, tumbuk bawang merah dan lada hitam. Tak perlu terlalu lumat.

 

4. Masukkan ikan dan tumbuk bersama bawang merah dan lada hitam tadi.

 

5. Bila dah sebati, masukkan ke dalam buah mangga yan dicincang halus tadi.

 

6. Masukkan santan pekat.

 

7. Tambahkan sedikit garam dan gula. Biar sebati.

 

8. Siap. Boleh makan dengan nasi panas.

 

Sumber: Mim Yusof

 

Published by
Rose