Jom buat Pengat Pisang & Sagu yang sangat enak ini untuk sajian keluarga. Manis pisang dimakan pula dengan kuh santn yang berlemak, bila kunyah ada teras kenyal-kenyal sagu. Nikmatnya! Jom cuba resipi perkongsian saudari Marina Ismail ni. Pasti berselera makan. Nak masak pun mudah.
CARA MASAK PENGAT PISANG BIJI SAGU
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Rendam biji sagu hingga kembang. Lebih kurang dalam 15 minit.
2. Buang kulit pisang tanduk dan hiris setebal 1-2 cm.
3. Basuh dan masukkan ke dalam periuk. Masak pisang dengan air, santan, gula melaka, daun pandan dan garam secukup rasa atas api yang perlahan.
4. Sentiasa kacau dengan perlahan supaya santan tak berketul.
5. Bila dah mendidih, masukkan biji sagu yang kita dah rendam tadi dan garam. Kacau lagi.
6. Masak lagi hingga biji sagu menjadi jernih dan pisang lembut elok.
7. Kalau kuah terlebih pekat, boleh tambah air panas ya sebab bila dah sejuk kuah akan jadi lebih pekat.
8. Sesuaikan rasa dan bolehlah tutup api.
TIP: Sagu boleh jugak masukkan dengan masak dia dulu. Dengan cara ni, kita boleh agak kepekatan kuah pengat.
Caranya ialah sagu dimasak sehingga menjadi jernih. Angkat dan tuang ke dalam bekas penapis. Lalukan bawah air paip dan kacau rata untuk buang kanjinya. Tinggal biji sagu sahaja.
Kredit resipi & foto: Marina Ismail
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official