Resipi Peria Goreng Yang Rangup & Buat Anda Tak Berhenti Mengunyah

Share

Peria goreng merupakan antara menu ringkas yang sering menjadi pilihan. Bukan sahaja boleh dimakan dengan nasi, peria goreng juga boleh dimakan begitu sahaja. Sambil menonton TV pun boleh jadikan peria goreng sebagai kudapan. Jom cuba buat peria goreng di rumah menggunakan resipi yang dikongsi oleh Iedaa Jahaya.

PERIA GORENG RANGUP

 

BAHAN-BAHAN:

  • Sebiji peria
  • 4 sudu tepung bestari pedas
  • 4 sudu tepung beras – beli online DISINI
  • 4 sudu tepung bestari biasa
  • Serbuk kari – beli online DISINI

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Potong peria nipis-nipis. Rendam dalam air garam dalam 30 minit.

2. Selepas merendam, tuang di dalam penapis dan cuci. Toskan sehingga air betul-betul kering. Boleh juga lap dengan tisu bagi menyerap air. Bila sudah kering, ketepikan.

3. Campurkan semua tepung di dalam satu bekas. Lebih baik cari bekas yang besar supaya mudah untuk menggaul.

4. Masukkan peria di dalam bekas tadi dan gaulkan hingga semua peria bersalut tepung. Gaul tanpa air.

5. Panaskan minyak dan masukkan peria yang sudah bersalut tepung tadi. Masukkan sedikit demi sedikit supaya peria tidak melekat antara satu sama lain.

6. Angkat bila peria sudah garing. Siap!

 

Kredit resipi & foto: Iedaa Jahaya

 

Nak beli KUALI NON STICK? Boleh cari DISINI. Banyak pilihan untuk anda.

 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

 

Published by
Naqiyatul Uzma