Portugese Egg Tart merupakan antara pastri kegemaran ramai. Jika anda teringin nak makan Portugese Egg tart, boleh saja buat sendiri dan tak perlu bersusah payah untuk ke bakeri lagi selepas ini. Yang penting, pastikan ada stok pastry puff segera di dalam peti sejuk anda.
Nak lebih enak, tambahkan Anchor Cheese Slices di atasnya. Keju Anchor ni memang baik untuk seisi keluarga kerana ia diperbuat daripada susu New Zealand yang kaya dengan kalsium dan protein. Jika berkesempatan, jom cuba resipi ini.
PORTUGESE EGG TART BERSAMA ANCHOR CHEESE SLICE
Ads
BAHAN-BAHAN A:
- Puff pastry secukupnya
- 8-10 Anchor Cheese Slices | potong kecil
BAHAN-BAHAN B (INTI):
- 200ml susu UHT Fernleaf
- 2 biji telur – gred A
- 2 sudu makan gula kastor
- 2 sudu makan tepung jagung
- 2 sudu makan tepung kastard
- 1 sudu teh esen vanilla
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Potong puff pastry mengikut acuan kulit tart lalu bentukkan rapi. Bakar kulit tart di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C hingga ¾ masak. Sejukkan sebentar.
- Di dalam periuk, satukan semua bahan B lalu kacau menggunakan whisk. Masak dengan api yang kecil sambal kacau berterusan hingga jadi kastard yang agak kental. Tutup api dan sejukkan sebentar.
- Tuang adunan inti tadi ke dalam kulit tart yang telah dibakar ¾ masak tadi.
- Masukkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C lalu bakar selama 20 minit.
- Keluarkan tart dari ketuhar, susun Anchor Cheese Slices ke atas setiap biji tart. Masukkan semula ke dalam ketuhar lalu bakar lagi dalam 3-4 minit atau hingga cheese cair. Hidangkan panas.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Ads
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI