Makan

Resipi Puding Cocktail Kastard Mudah, Sesuai Untuk Jamuan

Share
Puding Kastard Cocktail ni memang sedap dan sesuai dihidang untuk tetamu untuk sebarang jamuan. Bahan-bahannya mudah sahaja dan tidak renyah. Bak kata empunya resipi saudari Nor Amirah, Puding Kastard Cocktail ni memang sedap. Rasa manis buah campur pula dengan rasa lemak tepung kastard dan makan sejuk-sejuk. Memang mantap. Ada yang nak resipi ke? Boleh salin dekat bawah ni.

CARA BUAT PUDING COCKTAIL KASTARD SEDAP & MUDAH

BAHAN-BAHAN (boleh pelbagaikan ikut selera):
Nata de coco – beli online disini

Buah dalam tin – beli online disini
Sumi – beli online disini
Laici tin – beli online disini
BAHAN-BAHAN KASTARD:
1 cawan tepung kastard – beli online disini
4 cawan air
4/5 tin susu pekat manis – (kalau nak manis sikit, letak 1 tin susu pekat)
CARA MEMBUAT:
1. Satukan semu bahan, sebatikan kemudian buka api.
2. Kacau sentiasa sehingga mendidih. Masak lama sedikit anggaran 5-10 minit selepas mendidih.
3. Masukkan terus dalam bekas dan biarkan ianya keras di luar (20-30 minit). Kemudian letak dalam peti biasa.
BAHAN KUAH:
1 tin susu cair – beli online disini
2 tin air
Sedikit air buah tin
Sedikit gula
1 sudu teh esen vanila
½ tin susu pekat manis
1 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan masak hingga mendidih anggaran 2 minit. Padamkan api. Birkan sejuk seketika.
2. Untuk menghidang, letak sumi, laici, buah dalam tin, sumi dan nata de coco dalam bekas bersesuaian.
3. Potong kastard yang telah mengeras tadi. Saiznya ikut kesesuaian. Jangan terlalu besar.
4. Tuang kuah yang dimasak tadi. Sejukkan sebelum dinikmati atau boleh juga hidangkan bersama ais. Selamat mencuba!

Kredit resipi & foto: Nor Amirah

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Nur