
Resipi puding roti yang menggunakan Mega Marshmallow. Memang mudah, ringkas dan enak. 30 minit pun boleh siap. Anda juga boleh menambah hirisan badam panggang dan cip coklat untuk menyedapkan lagi rasa puding.
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 buku roti sandwic
- 1/2 cawan kismis
- 1/2 cawan Mega Marshmallow
- 4 biji telur | dipukul sedikit
- 1 tin susu cair
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu makan mentega
CARA MEMASAK:
- Sapukan mentega pada roti. Kemudian potong dadu.
- Susun roti dalam loyang yang telah dioles dengan mentega dan tabur kismis.
- Kemudian susun lagi roti, tabur kismis dan Mega Marshmallow sehingga habis.
- Di dalam bekas berlainan, satukan telur yang telah dipukul dengan susu, gula, serbuk kulit kayu manis dan esen vanilla. Pukul sebati dan tuang ke dalam loyang.
- Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 170C selama 40 minit.
https://www.youtube.com/watch?v=6eXO6VMKxco
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Talam Cendol Mudah Tanpa Telur

Isi Kandungan
ToggleTalam cendol mudah tanpa telur ini memang lebih mudah dan cepat siap. Resipi asal ada menggunakan telur, tepung beras dan tepung jagung. Tapi ini versi mudah dan nak cepat siap.
Boleh ikut saja resipi daripada Mariana Zainal ini ye.
Talam Cendol Mudah Tanpa Telur
Bahagian Bawah:
260 gram gula merah cap bintang
120 gram gula pasir
900 ml air
2 helai daun pandan (simpulkan)
(Masak semua bahan di atas hingga larut kemudian ambil cuma 700 ml air gula, tak perlu sejukkan)
275 gram tepung gandum – boleh beli online di sini
20 gram tepung ubi
200 ml santan pekat – boleh beli online di sini
2 cubit garam – boleh beli online di sini
(Satukan bahan-bahan ini dengan 700 gram air gula tadi dan kacau rata.Tapiskan)
Bahan Bahagian Atas:
Cendol (tapis buang airnya)
275 gram tepung gandum – boleh beli online di sini
30 gram tepung ubi
600 gram air
300 gram santan pekat – boleh beli online di sini
2 sudu besar gula – boleh beli online di sini
1 1/2 sudu teh garam (rasa dulu ya jika kurang boleh tambah..Lagi sedap kalau rasanya masin-masin sikit)
(Satukan semua bahan kecuali cendol..kacau sebati dan tapiskan)
Cara Memasak Talam Cendol Mudah Tanpa Telur:
Untuk masak bahagian bawah, panaskan kukusan hingga air mendidih. Guna api sederhana perlahan.
Sapu minyak dan lapik plastik dalam Loyang (saiz 10×10). Jika guna acuan lompang (boleh beli online di sini) sapu minyak pada tiap Loyang. Tuang bancuhan bahagian bawah dalam loyang. Kkus selama 25-30 minit. Jika guna acuan lompang kukus 15-20 minit.
Untuk masak lapisan atas, buka tudung kukusan. Biarkan seketika dalam 3 minit. kukus tanpa penutup. Cucuk-cucuk bahagian gula merah guna garfu. Masukan cendol dan tuang bancuhan bahagian atas. Kukus selama 25-30 minit. Jika guna acuan lompang kukus 15-20 minit.
Buka tudung kukusan dan kukus selama 5-7 minit untuk hilangkan air di permukaan talam cendol. Biar betul-betul sejuk baru boleh potong guna pisau plastik. Selamat mencuba.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Turun Temurun, Enaknya Kuih Peria Putar Guna Daun Pinang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Focaccia Bread Istimewa Untuk Minum Petang Bersama Keluarga

Roti leper ini dikatakan berasal dari Italy. Ada pelbagai resipi focaccia ni, yang paling menonjol ialah Rosemary Focaccia. Bahagian atas roti ni boleh ditambah pelbagai bahan seperti hirisan buah zaitun, cincangan bawang putih, daun parsley/rosemary/thyme dan lain-lain.
Hari ini Chef Sue kongsi cara buat dua jenis focaccia bread. Satu jenis yang agak gebu dan satu jenis lagi yang leper dan garing. Tapi dohnya adalah dari resipi yang sama. Roti ni sesuai dimakan dengan pelbagai hidangan sampingan. Kalau tekak melayu, makanlah cicah kuah kari ke, sambal tumis ke atau cicah dalam kopi O panas .
FOCACCIA BREAD
Bahan-bahan:
3 1/2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 1/3 cawan air suam (lukewarm)
1 cawan minyak zaitun
11grams yis kering-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu makan madu asli-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh garam halus
Cadangan bahan-bahan lain:
Cincangan bawang putih
Daun parsley kering/segar
Daun Rosemary
Minyak zaitun
Hirisan buah zaitun hitam/hijau
Flaky sea salt (jika suka)
Cara membuat:
1. Tuang air suam dalam mangkuk pengadun. Tabur yis kering dan kacau rata. Biarkan 5-10 minit hingga yis kembang/berbuih.
2. Masukkan minyak zaitun, madu asli, garam dan tepung gandum yang dah diayak ke dalam mangkuk pengadun berisi yis tadi. Uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat pada mangkuk. (8-10 minit medium speed).
3. Bulatkan doh, letak dalam mangkuk dan tutup dengan cling wrap. Rehatkan doh 45-60 minit atau hingga doh naik sekali ganda.
4. Keluarkan doh dari mangkuk dan tumbuk-tumbuk untuk buang lebihan angin yang terperangkap.
5. Canaikan doh menjadi empat segi (bulat pun boleh) pada ketebalan yang diingini. Saya buat 2 jenis, satu tebal sedikit (lebih kurang 1 inci) & satu lagi sedikit leper (1/2 inci). Letakkan doh ke dalam dulang yang dah disapu dengan sedikit mentega dan ditabur sedikit tepung.
6. Gunakan hujung jari dan tekan doh (tapi jangan tekan sampai berlubang) pada beberapa tempat dan rehatkan doh 15-20 minit.
121599538_10224890857677901_1828255300071465520_n.
7. Sapu permukaan doh dengan minyak zaitun secukupnya. Susun daun Rosemary dalam lubang-lubang tadi. Tabur daun parsley dan flaky sea salt. (Boleh tambah bahan-bahan lain seperti dalam cadangan).
8. Bakar dalam ketuhar yang dah dipanaskan pada suhu 180-190C selama 25 minit atau hingga roti keperang-perangan. Potong roti dan hidangkan panas
Kredit : #recipebychefsuearukin
Popia Begedil Isi Padat Buat Tak Henti Nak Makan

Menu berbuka apa ye hari ini? Ada yang suka berbuka dengan menu yang simple tapi mengenyangkan seperti Popia Begedil.Ubi kentang dan isi ayam yang digoreng memberi kesedapan pada begedil anda.
Popia Begedil
Bahan-bahan:
Ubi kentang digoreng dan dilenyek sampai lembut
Daun Sup/bawang dihiris halus
Isi ayam digoreng+garam sikit dan digunting halus
Bawang goreng
Bawang putih digoreng dan ditumbuk
Lada cili / merah ikutla rentak rasa uolls
Cara memasak:
1.Masukkan bahan-bahan tadi,lada sulah sikit dan gaulkan sampai sebati .
2.Ambil kulit popiah kecil lipat sikit bahagian atas dan letak inti dan gulunglah begedil bersama kulit popia tadi. (kalau tak lekat letak air di mana bahagian yang tak lekat)
3.Panaskan api seperti biasa sebelum digoreng.
4.Pukul 3 biji telur dalam mangkuk lain dan ambil begedil popia tadi dan celupkan begedil tadi dan terus masuk kuali untuk digoreng.
5. Nampak kekuningan terus angkat dan bolehlah hidang dan taburlah sikit daun sup.
Sumber : Noraini Othman
Koleksi Resipi Snek Homemade Sedap & Mudah Boleh Buat Untuk Anak
Nak Niaga Makanan? Ini 10 Menu Sedap Yang Anda Boleh Ambil Tempahan & Jual Secara COD
Kuah Rojak Homemade, Sedap Cicah Dengan Sengkuang & Buah-buahan