
Resipi puding roti yang menggunakan Mega Marshmallow. Memang mudah, ringkas dan enak. 30 minit pun boleh siap. Anda juga boleh menambah hirisan badam panggang dan cip coklat untuk menyedapkan lagi rasa puding.
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 buku roti sandwic
- 1/2 cawan kismis
- 1/2 cawan Mega Marshmallow
- 4 biji telur | dipukul sedikit
- 1 tin susu cair
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu makan mentega
CARA MEMASAK:
- Sapukan mentega pada roti. Kemudian potong dadu.
- Susun roti dalam loyang yang telah dioles dengan mentega dan tabur kismis.
- Kemudian susun lagi roti, tabur kismis dan Mega Marshmallow sehingga habis.
- Di dalam bekas berlainan, satukan telur yang telah dipukul dengan susu, gula, serbuk kulit kayu manis dan esen vanilla. Pukul sebati dan tuang ke dalam loyang.
- Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 170C selama 40 minit.
https://www.youtube.com/watch?v=6eXO6VMKxco
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Resipi Kek Mudah Dan Sedap Guna Air Fryer Sahaja
Guna Air Fryer sahaja dah boleh buat pelbagai jenis kek yang mudah dan sedap! Harini saya nak kongsikan 5 resipi kek yang gerenti menjadi guna Air Fryer sahaja. Dari berhabuk gitu je air fryer di rumah tu apa kata cuba resipi ni untuk menu minum petang? Jom kita cuba!
Kalau takde Air Fryer di rumah bolehlah beli DISINI dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5
KEK BROWNIES MILO
BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk Milo
2 sudu susu pekat
2 biji telur
Kacang badam/cip coklat (hiasan)
CARA PENYEDIAAN:
Kacau manja-manja kesemua bahan tu, letak di dalam loyang yang disapu marjerin dan bakar dalam ‘air fryer’ suhu 180°c 15 minit.
KEK PISANG
BAHAN-BAHAN:
Ayak:
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik soda bikarbonat
Blend:
Pisang 6 biji (saiz kecik)
1/2 cawan minyak
1/2 cawan gula (kurangkn kalau pisang manis)
2 biji telur
CARA PENYEDIAAN:
Gaulkan tepung yang diayak dengan bahan blend.
Sapu butter bekas baking.
Tabur pisang hiris dan coklat chip bagi menambah selera.
Masak suhu 160°c 35minit (AF Russell Taylors 4.8L)
KEK COKLAT MOIST
BAHAN-BAHAN:
110 gram tepung gandum
180 gram gula
60 gram serbuk koko
1 biji telur
1/2 cawan susu
1/2 cawan air suam
1/4 cawan minyak masak
1sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam
3/4 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh baking soda
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan terlebih dahulu air fryer selama 5 minit pada suhu 180°C.
2. Masukkan kesemua bahan kering ke dalam mangkuk dan gaul rata. (Tepung gandum, serbuk koko, garam, baking powder, baking soda)
3. Masukkan gula dan gaul rata.
4. Masukkan susu,telur, minyak masak, esen vanila dan gaul sebati .
5. Masukkan air suam. Akan nampak cair tapi jangan risau. Teruskan gaul sampai sebati.
6. Tuang ke dalam loyang 6 inchi yang sudah dilapik kertas minyak. Tutupkan loyang dengan aluminium foil yang telah disapu mentega/minyak masak. Pastikan bahagian kilat di dalam. Tebuk lubang pada permukaan supaya membolehkan kek bernafas dan mengeluarkan wap dan mengekalkan kelembapannya.
7. Bakar 1: 160°C 35 minit.
Selepas bakar 1, keluarkan loyang dari bakul air fryer untuk membuka aluminium foil. Masukkan loyang balik kedalam air fryer.
Sambung bakar 2: 160°c 10 minit
8. Selepas bakar 2, rehatkan kek di dalam air fryer sebelum keluarkan untuk menstabilkan suhu kek.
9. Keluarkan kek dari air fryer dan rehatkan kek sampai sejuk sebelum potong dan dihidangkan.
CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese tatura:
2 biji telor
3 sudu gula (kalau nak manis lebihkan)
Tepung gandum 3 sudu besar penuh
1 kotak kecil Full Cream Milk Dutch Lady
Essen vanilla sedikit
CARA PENYEDIAAN:
Blend semua hingga sebati dan halus. Saya bakar dalam loyang 7 inci. Suhu 180°c 25 minit.
KEK BUTTER TRADISIONAL
BAHAN-BAHAN:
1/2 cup castor sugar (boleh tambah jika nak manis)
1/2 bar butter anchor brand
1 1/2 cup tepung kek self raising floor (brand blue key)
1/2 cup susu segar (guna anchor dairy milk)
1 sudu kecil baking powder
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanilla
CARA PENYEDIAAN:
Pukul gula dgn butter Anchor tu sampai sebati.
Masukkan telur sebijik demi sebijik pukul bagi sebati lepas tu masukkan tepung sikit demi sikit susu, esen vanila dan baking powder.
Pukul sampai sebati. Kelajuan sederhana. (Untuk buat marble choc tu, ambik sesenduk campur coklat serbuk.
Kacau sebati dan layerkan dengan adunan asas tadi, kalau tidak. Takpa bakar terus je.)
Bakar 160°c 40 minit.
SELAMAT MENCUBA
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:
Buat Sendiri 5 Jenis Roti Bun Yang Super Gebu & Sedap, Ikut Resipi Sharifah.

Roti, kalau makan panas-panas, memang sedap. Ada pulak air kopi memang layan. Masalahnya susah nak dapat roti panas, kecuali buat sendiri. Kalau nak buat sendiri takda masalah sebab Puan Sharifah bermurah hati share lima resipi roti yang jadi pilihan ramai pelanggannya dengan anda semua.
Apa tunggu lagi cuti hujung minggu ni, kita buat roti sebagai hidangan minum petang keluarga atau sebagai bekal keluar berkelah dengan bersama.
BAN OREO CRUMBLE
BAHAN A:
- 500gm tepung high protein
- 80gm gula
- 30gm susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 11gm yis
- 1 biji kuning telur
- 150gm air
- 100gm ais
- 60gm marjerin
- Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
- 25gm mentega
- 100gm tepung gandum
- 20gm gula kasar
- 30gm Oreo
Campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti. Tabur di atas doh sebelum bakar.
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan dan bentukkan doh kepada 55gm setiap satu dan letakkan di dalam acuan kertas. Biar doh naik dua kali ganda.
- Tabur campuran crumble oreo tadi di bahagian atas doh roti.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
BAN CHICKEN FLOSS
BAHAN A:
- 500gm tepung high protein
- 80gm gula
- 30gm susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 11gm yis
- 1 biji kuning telur
- 150gm air
- 100gm ais
- 60gm marjerin
- Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
- Chicken floss (serunding ayam) secukupnya
- Sos cili secukupnya
- Mayones secukupnya
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk penguli dan uli selama 30 minit. Adun hingga menjadi doh.
- Bahagikan doh kepada 60gram setiap satu. Bentukkan doh bujur memanjang dan letak di dalam acuan kertas. Biarkan doh naik sehingga dua kali ganda.
- Bakar doh terlebih dahulu pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan paip sos cili dan mayones pada permukaan atas roti. Akhir sekali tabur ‘chicken floss’.
- Sedia untuk dinikmati.
BAN TUNA
BAHAN A:
- 500gm tepung high protein
- 80gm gula
- 30gm susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 11gm yis
- 1 biji kuning telur
- 150gm air
- 100gm ais
- 60gm marjerin
- Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
- 1 tin tuna
- Cili merah dan daun bawang secukupnya | racik halus
- Sedikit susu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
- Untuk membuat topping; hancurkan tuna dan masukkan cili merah dan daun bawang yang telah diracik. Gaul sebati. Ketepikan.
- Untuk membuat doh; satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Timbang doh kepada 55gm setiap satu dan bulatkan doh. Bentukkan doh menjadi segi tiga.
- Sapukan topping di bahagian atasnya. Biarkan doh naik dua kali ganda. Satukan susu cair pada bahagian atas topping tuna tadi.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
BAN VANILLA CRUMBLE
BAHAN A:
- 500gm tepung high protein
- 80gm gula
- 30gm susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 11gm yis
- 1 biji kuning telur
- 150gm air
- 100gm ais
- 60gm marjerin
- Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
- 50gm mentega
- 100gm tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanila
- 30gm gula pasir
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan dan bentukkan doh kepada 55gm setiap satu dan letakkan di dalam acuan kertas. Biar doh naik dua kali ganda.
- Tabur campuran crumble vanilla tadi di bahagian atas doh roti.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
BAN PANDAN
BAHAN A:
- 500gm tepung high protein
- 80gm gula
- 30gm susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 11gm yis
- 1 biji kuning telur
- 150gm air
- 100gm ais
- 60gm marjerin
- 2 sudu makan pes pandan
- Secubit garam
- Sedikit susu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan dan bentukkan doh kepada 60gram setiap satu dan bulatkan doh. Rehatkan doh yang dibulatkan sehingga kembang dua kali ganda.
- Sapukan permukaan doh dengan susu cair.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Sempoi! Chicken Wraps, Ikut Selera Nak Makan Waktu Bila Janji Menyihatkan

Selalu tiada idea untuk menyediakan menu makan malam yang simple dan sihat? Cara penyediaan yang mudah boleh di buat untuk makan malam dan sarapan pagi. Isi ayam di tumis ringkas dan dibalut roti wraps dengan salad, mayonis serta sedikit sos yang memberi penuh nutrisi lengkap untuk makan malan dan sarapan anda. Buat tau!
CHICKEN WRAPS SEMPOI
BAHAN-BAHAN
- Roti wraps / atau roti canai segera
- Isi ayam dihiris-hiris
- Kepingan ayam (pilihan)
- Bawang holand (dihiris)
- Lada benggala (dihiris)
- Lobak Merah (dihiris)
- Salad
- Tomato (hiris la ikut suka)
- 1 sudu serbuk lada hitam
- 1 sudu sos tiram
- Mayonis
- Sos cili
CARA MENYEDIAKANNYA:
- Panaskan roti wraps dengan balik-balikkan di atas pan dan ketepikan.
- Letakkan sedikit minyak, masukkan ayam & kepingan ayam. Kacau-kacau sampai ayam masak.
- Agak-agak sudah masak, masukkan bawang, lobak merah, lada benggala dan tomato (masak sekejap)
- Letak serbuk lada hitam dan sedikit sos tiram.
- Sapu mayonis pada roti wraps dan susun salad di atas mayonis.
- Letakkan pula bahan-bahan yang sudah dimasak tadi.
- Selepas itu letakkan sedikit sos dan balutkan.
Kredit: Ana Watie Mua