Jika ada lebihan roti yang dah hampir keras dan nak tamat tempoh, anda boleh hasilkan Puding Roti ni. Dari dibiarkan begitu sahaja, lebih baik gunakannya untuk menghasilkan manisan yang sedap ni. Jom cuba!
BAHAN-BAHAN:
Ads
10gm agar-agar tali
3 cawan air
BAHAN KISAR:
4 keping roti | dicarik
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula halus
2 biji telur
2 sudu makan marjerin
Beberapa pewarna pilihan
CARA MEMASAK:
Ads
Masak agar-agar tali bersama air hingga larut.
Kemudian masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk berisi larutan agar-agar. Masak hingga pekat.
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan menggunakan pewarna pilihan.
Tuang adunan yang telah diwarnakan tadi ke dalam bekas bersesuaian secara berselang-seli. Tuang perlahan-lahan.
Bila dah lepas makan malam, dapat pula ais krim perisa yang disukai pasti nikmat. Nak puas makan, kalau buat ais krim homemade ikut perisa yang anda suka. Sekarang musim panas. Siang malam panas.Jom kita buat ais krim Malaysia perisa jagung yang sedap gebu mantop.
Bahan-bahan:
Plastik ais krim
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 liter air masak
1 tin jagung krim
Tengah berfikir apa biskut yang sedap dan disukai ramai. Kalau buat biskut tu jangan lah buat yang kita suka saja, kenalah adil buat yang semua suka. Jadi Brownies Cookies ni memang sering jadi rebutan.
Bahan-bahan: 2 biji telur 100gm tepung ros untuk biskut atau self rasing 150gm gula aising
Cara membuat: 1.Pukul bahan di atas dengan whisk je hingga sebati. 2.Masuk tepung yang telah diayak, kacau sebati. 3.Bila dah sebati masuk coklat masakan tadi. 4.Kacau rata, masuk dalam piping beg. 5.Pipe je atas acuan. 6.Topping ikut citarasa. 7.Bakar 160 darjah selama 30minit.
Tart telur adalah salah satu pastri yang laris di kedai bakeri. Ini kerana rasanya sedap dan sangat puas bila makan tart telur yang sedap. Kini anda boleh buat sendiri tart telur. Paling best, boleh guna paratha segera. Cubalah. Mungkin kena dengan selera anda.
TART TELUR KULIT PARATHA
BAHAN-BAHAN
• 6 biji telur ayam
• 1 cawan air
• 1/2 cawan susu cair
• 1/2 cawan gula aising
• 2 sudu besar susu tepung
• 1 sudu besar esen vanila
• 1 sudu kecil garam
• Kulit paratha segera
CARA MEMBUAT
1. Masukkan semua bahan di atas kecuali kulit paratha ke dalam bekas dan kacau sebati.
2. Ambil sekeping kulit paratha. Potong 4 dan masukkan ke dalam acuan.
3. Tuang bahan yang sudah dikacau sebati tadi ke adalam acuan.
4. Bakar dalam oven pada suhu 170°C dalam masa 40 minit.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira