Anda suka makan Puding Sagu Gula Melaka? Bagi yang tercari-cari resipi mudah, sedap dan tak guna banyak bahan, perkongsian dari Opah Mas Cotek ni boleh dicuba. Masa memasaknya pun tidak lama. Pasti puas hati. Cubalah.
CARA MASAK PUDING SAGU GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SIRAP GULA MELAKA:
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan sirap gula melaka. Masak hingga larut. Kemudian tapis dan sejukkan.
2. Untuk memasak sagu, masukkan air ke dalam periuk dengan secukupnya. Biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan pewarna dan juga sagu. Kacau dan masak hingga sagu menjadi jernih.
4. Angkat, tuang sagu ke dalam penapis dan alirkan air bagi membuang kanji. Toskan.
5. Masukkan sagu ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. Sejukkan.
6. Untuk menghidang, keluarkan sagu dari acuan. Tuang susu cair atau santan dengan secukupnya.
7. Tuang sirap gula melaka. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mas Cotek
ANDA JUGA BOLEH CUBA: