Resipi Pulut Dakap Sedap & Rendang Ayam Padu. Kalau Teringin, Boleh Cuba.

Share

Sedapnya Pulut Dakap ni. Lemak, lembut, cukup rasa. Makan pula dengan Rendang Ayam. Memang kena sangatlah padanannya. Bagi anda yang nak cuba buat Pulut Dakap ni, saudari Noriza Awang Hamat ada kongsikan resipinya. Nanti boleh cuba.

 

CARA MASAK PULUT DAKAP & RENDANG AYAM

PULUT DAKAP

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg beras pulut – direndam selama 4 jam
  • 3 cawan santan pekat (ambil dari 2 biji kelapa)
  • 5 sudu makan gula
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

1. Satukan santan, gula dan garam. Masak diatas api sampai semuanya sebati.

2. Kemudian kukus pulut sehingga masak.

3. Bila pulut masak, masukkan ke dalam bekas dan tuangkan santan yang dimasak tadi. Gaul sebati.

4. Bila pulut telah suam, bolehlah dibungkus menggunakan daun pisang.

5. Ikat bungkusan pulut menggunakan tali dengan kemas supaya pulut tidak keluar.

6. Rebus pulut yang dibungkus tadi hingga kering airnya.

7. Angkat dan nikmati bersama Rendang Ayam.

Dapatkan PERIUK KUKUSAN baru dengan harga murah DISINI

 

RENDANG AYAM

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam
  • 1-2 keping asam gelugur – beli online DISINI
  • Gula Melaka secukupnya – beli online DISINI
  • Garam dan serbuk secukup rasa
  • 1-2 helai daun kunyit
  • Daun limau purut – hiris halus
  • Kerisik secukupnya – beli online DISINI
  • Santan pekat secukupnya

BAHAN KISAR (jumlah bahan agak-agak sahaja):

  • Cili kering – beli online DISINI
  • Cili padi – beli online DISINI
  • Kunyit segar – beli online DISINI
  • Halia – beli online DISINI
  • Lengkuas – beli online DISINI
  • Bawang besar – beli online DISINI
  • Bawang putih – beli online DISINI
  • Bawang merah – beli online DISINI
  • Serai – beli online DISINI

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga agak garing.

2. Masukkan ayam dan gaul rata.

3. Masukkan juga santan pekat, asam gelugur dan juga gula melaka. Masak lagi hingga ayam mengeluarkan airnya.

4. Bila kuah rendang kelihatan agak pekat, masukkan kerisik, garam dan serbuk cukupnrasa. Kacau hingga sebati.

5. Akhir sekali, masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.

6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

 

Kredit resipi & foto: Noriza Awang Hamat

 

Nak cari KUALI NON-STICK baru? Pilih je DISINI

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Nur