
Pulut biasanya dijadikan pulut kuning ataupun dimakan bersama aneka kuah manis. Jika mahukan sedikit kelainan, anda boleh sajikan Lemang Goreng Celup Telur atau juga dipanggil Pulut Kukus Goreng buat ahli keluarga. Sedap! Boleh cuba resipi perkongsian saudari NorShawatie Mohamed ni.
PULUT KUKUS GORENG
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg beras pulut | direndam 8 jam
- 1 kotak kecil santan
- 1 cawan gula
- 1 sudu kecik garam
- 3 biji telur
- 1 cawan air panas
CARA MEMASAK:
- Satukan santan, gula dan garam dalam bekas. Campurkan juga air panas ke dalam santan. Kacau hingga sebati.
- Toskan beras pulut dan kukus separuh masak. Angkat dan gaulkan dengan bancuhan santan tadi.
- Kukus kembali pulut tadi hingga betul-betul masak. Angkat dan sejukkan anggaran 20 minit.
- Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan ratakan hingga padat.
- Potong kecil pulut tadi dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul.
- Goreng dalam minyak panas sehingga garing dan kekuningan.
- Angkat dan boleh dinikmati bersama gulai, sambal atau dimakan begitu sahaja.
Kredit resipi & foto: NorShawatie Mohamed
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Bingka Kelapa. Kuih Tradisional Sedap Yang Makin Susah Nak Jumpa.

Masa dahulu jika di kampung, Kuih Bingka Kelapa atau Beke Nyor ini adalah salah satu kuih tradisional yang sangat sedap. Lemak manis kelapa dan santan serta bau haruman kuih ini dibakar, sangat membuka selera. Namun kini, ia agak sukar diperolehi terutamanya jika tinggal di bandar-bandar besar. Mungkin tiada yang pakar membuatnya. Terasa nak makan Kuih Bingka Kelapa ni? Saudari Nor Khomariah Norrohman ada kongsikan cara-caranya. Jom cuba!
CARA MASAK KUIH BINGKA KELAPA
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung pulut
- 3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
- 5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
- 1 biji telur
- Secubit garam
- Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung pulut, kelapa parut, gula dan garam. Gaul sebati.
2. Pecahkan telur dalam bekas lain dan barulah dimasukkan ke dalam adunan kelapa. Gaul rata.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit. Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Pastikan parutan kelapa masih bioleh dilihan bila diadun.
4. Rasa sikit adunan bagi uji tahap kemanisan kuih. Ubah suai rasa ikut cita rasa masing-masing.
5. Ambil acuan kuih cara, sapu minyak pada acuan.
6. Sudukan adunan ke dalam acuan. Masak atas dapur guna api sederhana.
7. Bila adunan sudah mengeras dan garing di bahagian bawah, alihkan dan sambung bakar di dalam ketuhar atau air fryer. (empunya resipi bakar guna air fryer)
8. Bakar pada suhu 180C salaam 5 minit atau hingga bahagian atas garing.
9. Kuih Bingka Kelapa ini sedap dimakan panas-panas.
Kredit resipi & foto: Nor Khomariah Norrohman
Dapatkan AIR FRYER pelbagai jenama dengan harga mampu milik DISINI.
Cuba pelbagai resipi menarik dari laman web kami www.rasa.my
Daging Bawang Putih. Resipi Dari Bangkok Yang Sangat Sedap & Mudah.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kuih Keria Montel, Budak-Budak Gerenti Suka!

Salah satu kuih tradisi Melayu ialah kuih keria. Bentuknya seperti donat iaitu kuih bulat yang berlubang pada bahagian tengah. Namun ada juga yang membuat kuih keria bentul bebola dan ianya kelihatan menarik!
Jom kita tengok resipinya.
KUIH KERIA MONTEL
BAHAN-BAHAN
2 biji keledek putih (saiz besar)
3 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
1/2 cawan air
Minyak masak untuk menggoreng
4 sudu besar gula
CARA MEMBUAT KUIH KERIA
1. Rebus keledek putih sehingga empuk dan lenyek ketika masih panas.
2. Kemudian satukan keledek yang telah dilenyek bersama tepung gandum dan garam. Sebelum mengadun keledek bersama tepung, tunggu keledek sejuk sedikit.
3. Uli adunan sehingga menjadi doh.
4. Bentukkan menjadi bulat-bulat kecil. Sapukan tepung pada tapak tangan supaya semasa membentuk, adunan tidak melekat.
5. Letak atas lapik yang telah ditabur sedikit tepung supaya tidak melekat.
6. Setelah siap, panaskan minyak masak dan goreng menggunakan api sederhana panasnya sehingga kuih keria kuning keemasan.
7. Angkat dan toskan minyak.
8. Biarkan sejuk.

CARA MENYALUT KUIH KERIA
1. Masukkan gula pasir dan air dalam kuali dan kacau sehingga gula pekat. Guna api sederhana.
2. Kemudian, masukkan keria dan gaul rata sehingga adunan gula tadi melekat sempurna.
3.Tutup api apabila gula hampir kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih.
4. Hidang dan kuih keria sedia untuk dinikmati.


TIP: Kalau guna keledek oren, sila lebihkan kuantiti tepung gandum sebab keledek oren sangat lembut. Gula juga boleh digantikan dengan gula melaka.
KREDIT: Instagram Syira Lokman
ENTRI MENARIK SETERUSNYA UNTUK ANDA!
SAMBAL TANPA BELACAN
https://www.rasa.my/sambal-tanpa-belacan-tetap-sedap-dinikmati-orang-ada-resdung-pun-boleh-makan/
KARIPAP REMPAH GILING FREE UNTUK IBU HAMIL
https://www.rasa.my/bos-sendiri-turun-padang-pemilik-karipap-rempah-giling-buktikan-jual-rm2-50-sebiji-tetap-diserbu-pembeli/
OKU INI JUMPA APA DALAM SEMAK?
https://www.rasa.my/oku-bersihkan-semak-jumpa-buah-letup-rupa-rupanya-banyak-khasiat-buah-ini/
ASBAB PKP, IBU ANAK 5 NI JADI BAKER
https://www.rasa.my/pkp-punya-pasal-ibu-anak-5-ini-jadi-baker-selepas-setahun-belajar-buat-roti-secara-pjj/
RESIPI IKAN SIAKAP SOS THAI SENANG NAK BUAT
https://www.rasa.my/ikan-siakap-sos-thai-paling-senang-nak-buat-tapi-power-makan-dengan-nasi-panas-perghhhh/
CAFE DIMSUM @ PARIT SULONG, BATU PAHAT, JOHOR
https://www.rasa.my/cafe-dimsum-tawar-dimsum-halal-di-parit-sulong-kekal-konsep-tempat-lepak-santai-seisi-keluarga/
Resipi Kuih Cara Serunding Kentang

Isi Kandungan
ToggleResipi kuih cara serunding kentang. Selalu kita jumpa kuih cara manis atau cara berlauk kan? Kali ini resipi kuih cara ini agak berbeza, menggunakan inti serunding kentang.
Menarik kan? Yang penting, mesti sedap. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Rozmaliza Omar ini ye.
Resipi Kuih Cara Serunding Kentang
Bahan-Bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
1 1/2 cawan air
2 cawan santan KARA (santan + air = 2 cawan)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit – boleh beli online di sini
2 biji telur
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Pewarna kuning
Bahan-Bahan Inti Kentang:
4- 5 biji kentang (potong dadu)
3 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
4 biji bawang merah (ditumbuk lumat) – boleh beli online di sini
1 kiub ayam – boleh beli online di sini
3 sudu besar serbuk kari daging – boleh beli online di sini
Sedikit garam
Gula – boleh beli online di sini
Sedikit air
Minyak untuk menumis – boleh beli online di sini
Bahan Taburan:
1 mangkuk serunding daging
Daun sup (hiris halus)
Cili merah besar (hiris nipis) – boleh beli online di sini
Cara-Cara Memasak Inti kentang:
Untuk memasak inti kentang, tumis bawang hingga kekuningan. Masukkan rempah kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan kentang dan air. Masak hingga kentang betul-betul empuk dan inti sedikit kering.
Kemudian masukkan kiub ayam, garam dan gula. Siap. Sejukkan sebentar. Ketepikan.
Untuk membuat cara-cara buat kuih cara, satukan semua bahan tepung. Whisk hingga halus dan tapis.
Panaskan acuan dan sapukan minyak.
Tuang adunan dalam acuan. Letakkan inti kentang diikuti bahan-bahan taburan seperti serunding daging, daun sup dan hirisan cili.
Tutup acuan dengan tudung periuk. Biarkan hingga masak. Bolehlah angkat dan siap untuk dihidangkan
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official